Osiromašena Adria se vraća Laciću?

Ostrea d.o.o. za preradu ribe u Stankovcima traži 200 radnika. Podatak je to objavljen na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a natječaj je otvoren do 15. listopada. Radnici se traže na određeno vrijeme, na godinu dana, i to zbog povećanja obima posla. O čemu je zapravo riječ upitali smo vlasnika Nevena Badurinu.

– Zaposlit ćemo još 200 radnika tako da će ubuduće u proizvodnji raditi ukupno 300 radnika raspoređenih u dvije smjene. Svu proizvodnju radit ćemo u Ostrei u Stankovcima. To je za sada naizvjesnije, iako još uvijek nije isključeno da ćemo ostati u Adriji. U tom slučaju trebat će uložiti dosta novca u opremu koja je zastarjela, zbog čega se u konačnici ima preskup i nekonkurentan proizvod na tržištu – kaže Badurina i time ponovno otvora naizgled završenu priču oko toga tko će nakon 18. listopada proizvoditi riblje konzerve u Gaženici. Naime, nije potpuno jasno na koju proizvodnju misli i koliko će ljudi raditi u Adriji, a koliko u Ostrei.

Vlasnik Adrije d.d. Miodrag Lacić je uvjeren da će on preuzeti tvornicu u Gaženici, uložio je u to veliki napor, a uvjereni su u to i sadašnji najmoprimci, trojac Badurina, Lisica, a od proljetos i njihov zagrebački odvjetnik Davor Galetović.

U pogonima Adrije, među ionako potplaćenim i iscrpljenim radnicama (plaća je 2.300 kuna!) vlada pomutnja i strah da će ostati i bez mrvica koje imaju. Idealna je to podloga za onu staru »zavadi pa vladaj«. Radnicama se nude novi ugovori za Ostreu i paralelno »servira« priča o propasti Lacićeve Adrije. Zbunjene i umorne od svega radnice se u tim uvjetima dijele u dva klana – »Lacićevi« i »Lisičini«.

Po novom scenariju Lisica i Badurina pojačani Galetovićem pokušat će opet kupujući vrijeme izbaciti iz sedla Lacića. Prvo pitanje je: što će on zateći u tvrtki kad se vrati. Ono što se već sada zna da neće zateći su dva vrijedna, ogromna stroja, ali i dvije palete aluminijskog lima za konzerve. Time se odnedavno bavi državno odvjetništvo, a uhvaćen je i kradljivac. Riječ je o Lisičinu nećaku Frani koji je na Državnom odvjetništvu ispričao da je njemu stric rekao neka slobodno vozi lim, jer da on nije ničiji. Mladić je to i učinio nakrcavši kombi usred bijela dana u nekoliko navrata. Šteta je, kažu u PU zadarskoj, procijenjena na 18.000 kuna. No možda najzanimljivije u ovoj priči se tek treba dogoditi i to na državnoj razini. Neke srodne institucije bave se, kako smo doznali, »igricama« koje su se dogovarale prije nego je Lacić dao Adriju u najam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...