Ostojić: “Ne treba paničariti, sve hitne stvari će se rješavati!”

Posljednji pokušaj mirenja sindikata i Ministarstva zdravlja je propao, pa u srijedu u sedam ujutro počinje štrajk kojem bi se trebalo odazvati 70 posto liječnika i sestara.

Ministar Rajko Ostojić ljut je zbog današnjeg ishoda te je za sutra u 14 sati najavio novi sastanak sa sindikatima.

Gostujući u RTL-u Danas ministar je rekao da sindikate ne poziva na pregovore, nego na nastavak socijalnog dijaloga.

“Pozivam ova dva sindikata. Mi smo otvoreni za kompromise i ovaj treći sindikat je u pregovorima. Mi nudimo još jednu šansu liječnicima i medicinskim sestrama da nastavimo socijalni dijalog jer ovo je apsurdno! Sa velikim dijelom se slažemo, ali želimo pregovarati, ne želimo to kroz mirenje, ne želimo dogovor nego pregovarati javno i otvoreno”, rekao je.

“Za sve one hitne stvari koje su neophodne će biti operacija, a neke poput operacije žući ćemo odgoditi. Naputke će dobiti svi elektronski i pisani mediji te pacijenti sutra popodne i u utorak. Dobit ćemo nove telefone, e-mailove i potpuno smo spremni. Već 15 dana umjesto da radimo reformu, raspravljamo o štrajku, a oni su danas išli na mirenje jer nisu zakonito pripremili štrajk. Ja sam im izašao u susret i potpuno sam otvoren za razgovor”, objasnio je Ostojić te dodao da sve što bude odgođeno će morati biti riješeno u roku 10-15 dana nakon štrajka.

“Nakon toga moramo sjesti i pregovarati. Štrajk je nepotreban, ovo je apsurdan štrajk jer sam uvjeren da dio čelnika sindikata nije obavijestio sve svoje članove. Ja ću sad pozvati sestre i liječnike da je veći dio zahtjeva meni potpuno realan i optimalan. Oni imaju sistem uzmi ili ostavi, ucjena. To ne želimo”, kazao je.

“Mi potpuno jasno znamo kako trebamo pravdati dežurstva, imamo plan i dijelom u razgovorima, a ne u pregovorima oni točno znaju kako to namjeravam rješiti. Svaki prekovremeni sat se mora platiti, to je potpuno jasno. To cijelo vrijeme govorim čelnicima sindikata, ali oni to ne prenose bazi. Prema tome to je teza, to je moje načelo i iza toga stojim.”

Kaže da je očito da sindikati prešućuju neke njihove razgovore.

“Ja ne razumijem, to je apsurd. Ok, nisu znali organizirati štrajk i morali su ići dva puta na mirenje – desi se. Ja sam širokogrudan, došao sam na mirenje iako su svi čelnici središnjice sindikata rekli ne treba ići dvaput na mirenje jer se niste sporili. Otišao sam, ni na kraj pameti mi nije zabrana štrajka, ni nezakonitost štrajka, to je legitimno pravo naših zaposlenika”, rekao je Ostojić.

Dodao je da uopće ne razmišlja o uvođenju radne obveze liječnicima.

“Dva sindikata su za štrajk, dva čak i veća su protiv. Vidjet ćemo gdje će tu biti uska grla, kritične točke i prilagodit ćemo se tome. 15 dana radimo na štajku, od srijede svatko ima svoj zadatak što se tiče Ministarstva zdravlja, ravnatelja odjela. Ja sam uvjeren da će oni doći sutra u 14 sati jer oni žele dijalog”, rekao je.

Građanima je poručio da ne trebaju paničariti jer će se sve hitne stvari rješavati te da postoje točno određeni prioritetni zadaci i mjere koje će se napraviti.

Na kraju je obećao da do daljnjega neće biti povećanja participacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...