Otvaranje prve Seljačke tržnice Zadarske županije

U Zadru je u subotu , 21. rujna 2013. godine s radom započela prva Seljačka tržnica Zadarske županije. Na otvorenju Seljačke tržnice Zadarske županije, ispred Shopping centra SUPERNOVA ZADAR, bilo je ponuđeno ulje, vino, med, sir, voće i povrće. Tržnica je pokrenuta u okviru zajedničkog projekta Zadarske Županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), vrijednog 210.500,00 kuna. Cilj pokretanja tržnice je osigurati kupcima izravni pristup kvalitetnim sezonskim poljoprivrednim proizvodima s područja Zadarske županije, a istovremeno poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije pružiti mogućnost proširenja prodaje i lokalnog plasmana proizvoda izravno građanima i turistima. Ova tržnica razlikuje se od ostalih na dva načina: na tržnici prodaju prvenstveno poljoprivredni proizvođači, koji su spremni uložiti dodatni napor kako bi osobno prodavali svoje proizvode te osigurava kontrolu kvalitete i podrijetlo proizvoda.

„Zahvaljujući plodnom tlu, pogodnoj klimi te općenito povoljnim ekološkim uvjetima naša je županija posebno dobro područje za razvoj poljoprivrede“ – izjavio je Stipe Zrilić, župan Zadarske županije. „Ovakvim načinom prodaje na Seljačkoj tržnici vjerujemo da ce se stvoriti odnos povjerenja između proizvođača i kupaca te će subotnji odlazak na tržnicu postati ne samo način nabave zdravih namirnica, već i ugodno druženje. Proizvođačima želim dobru prodaju, a UNDP-u zahvaljujem na suradnji i u ovom projektu kojim su Zadar i Zadarska županija dobili još jednu dodatnu vrijednost u životu svih svojih žitelja.“

“Današnji kupac želi točne informacije o proizvodu koji kupuje“, ističe Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. “Ova tržnica okuplja proizvođače koji inzistiraju na vrhunskoj kvaliteti svojih proizvoda i kupce koji su željni kvalitetnih domaćih proizvoda s područja županije“.

Iako je pokretanje Seljačke tržnice prvi projekt takve vrste u suradnji Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, nadovezuje se na prethodne projekte ruralnog razvoja. Od šesnaest proizvođača koji su iskazali interes za prodaju na tržnici, sedam ih je završilo strukovna osposobljavanja. Osposobljavanja su održana 2009. godina za sirare, 2011. godine za kozare/ovčare i povrćare, te 2013. godine za pčelare. Također treba spomenuti da je jednom od proizvođača iz Ajderovca pokraj Srba osiguran pristup električnoj energiji u okviru UNDP-ova projekta kada je na sjenik na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu instalirana solarna elektrana.

Područje Zadarske županije ima dugu tradiciju u proizvodnji voća i povrća koja je u posljednjih dvadeset godina pojačana intenzivnim uzgojem maslina i proizvodnjom visoko kvalitetnog maslinovog ulja, te proizvodnjom vrhunskih vina. Usprkos kvaliteti svojih proizvoda, mnogi mali proizvođači teško nalaze pouzdano mjesto i način za plasman svojih proizvoda. Kao i u ostatku Europske unije, seljačke tržnice postaju mjesta gdje se odgovara na potražnju kupaca za „lokalnim“ proizvodima provjerenog podrijetla. Također, očekuje se da će prisutnost poljoprivrednih proizvođača i izravna komunikacija s kupcima privući pažnju turista.

Seljačka tržnica će se nastaviti održavati subotom na istom mjestu, od 8:00 do 14:00 sati, i to pod upravljanjem UNDP-a do prosinca 2013. godine. Do kraja godine upravljanje tržnicom bit će preneseno na Agenciju za ruralni razvoj Zadarske županje, koja će nastaviti s održavanjem tržnice i osigurati animiranje poljoprivrednika u budućnosti. Proizvođači koji žele sudjelovati na tržnici moraju imati prebivalište na području Zadarske županije i proizvoditi na registriranom i legalnom gospodarstvu. Radi promicanja tržnice bit će organizirane brojne popratne manifestacije: degustacije i ocjenjivanje domaćih proizvoda, predstavljanje lokalne kuhinje, nastupi folklornih skupina te njegovanje pučkih običaja vezanih za poljoprivredu i obilježavanje vjerskih blagdana.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...