WTF?!

Pamet se procjenjuje na osnovu frizure?

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Ako ste muško i puštali ste kosu kad ste bili mlađi, sigurno se sjećate izreka svoje bake koja nije opravdavala takav izgled i stalno vam govorila – duga kosa, kratka pamet. Možda je to toliko utjecalo na muškarce da su počeli percipirati žene na temelju te izreke.

Naime, istraživanje provedeno na uglednom Sveučilištu Yale pokazalo je da percepcija žene izuzetno ovisi o njenoj frizuri, tako da se žene s kratkom kosom doživljavaju kao inteligentnije od onih s dugom kosom.

Profesorica Marianne LaFrance, voditeljica istraživanja, svojim je ispitanicima pokazivala pet fotografija iste žene s različitim frizurama, od ćelave glave do najduže kose.

Svaka je fotografija ocjenjivana brojčano u nekoliko kategorija, od zdravlja i širokogrudnosti do inteligencije. Na iznenađenje istraživača, tradicionalna duga ženska kosa proglašena je za najmanje inteligentnu, no ujedno i najženstvenijom. Pogađate, ćelava je glava dobila najviše ocjene u kategoriji inteligencije.

Stoga, današnja moda ženskih klonova s dugom kosom baš i ne ostavlja neki utisak na jači spol, tj. takve se djevojke percipiraju kao lijepe, ali bez pretjerane količine pameti između ušiju. Seksizam i dalje vlada, očito …

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: