Parlamentarni izbori u Njemačkoj

U Njemačkoj se održavaju parlamentarni izbori. Angela Merkel nada se da će osvojiti treći mandat. Završnog dana izborne kampanje pozvala je neodlučne birače da glasuju za njezine kršćanske demokrate i omoguće joj da i iduće četiri godine bude na vlasti.

Tijesna utrka ohrabruje me da se borim do posljednje minute, rekla je Angela Merkel, CDU-ova kandidatkinja za kancelarku. Njezini kršćanski demokrati i dosadašnji partneri Liberalni demokrati mogli bi zajedno osvojiti 45 posto glasova.

Tražim Nijemce da mi daju još jedan čvrst mandat kako bih mogla služiti Njemačkoj u iduće četiri godine, voditi politiku koja će je osnažiti. Želim i dalje izgrađivati zemlju koju poštuju u Europi i svijetu i koja je prijatelj mnogima, dodala je Merkel.

Oporbeni socijaldemokrati i njihov kandidat za kancelara Peer Steinbrück te njihovi koalicijski partneri, prema anketama, za petama su joj.

Želim biti njemački kancelar zato jer razumijem ovu zemlju. Obraćam se svima koji imaju planove za Njemačku, koji žele da ona izađe iz ove situacije i napreduje. Obraćam se svima vama koji želite ulagati u njemačku budućnosti i solidarnost, rekao je Peer Steinbrück, SPD-ov kandidat za kancelara.

Ključ uspjeha aktualne koalicije CDU/CSU je neizvjesna sudbina njezina koalicijskog partnera – Liberalnih demokrata, koji možda neće prijeći izborni prag.

Nijemci bi i dalje na kancelarskom mjestu željeli vidjeti Angelu Merkel. Osvoji li treći mandat, što je samo rijetkima u Njemačkoj pošlo za rukom, najmoćnija političarka na svijetu suočit će se s velikim izazovima – reformama u gospodarstvu, stvaranjem novih radnih mjesta, promjenom energetske politike, rješavanjem dužničke krize u eurozoni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...