Perivoj u kojem je nekad živio grad

Davne 1829. godine na jučerašnji dan otvoren je Perivoj kraljice Jelene Madijevke. Podigao ga je po vlastitim zamislima tadašnji vojni upravitelj Zadra, barun Franz Ludwig Welden, strastveni botaničar koji je bio oduševljen dalmatinskim autohtonim vrstama, od kojih je neke čak i sam otkrio i popisao.

Onda kada je bio podignut, perivoj je bio glavno mjesto za izlaske, doznajemo od Mirne Petricioli iz zadarskih Nasada.

– Tada je grad još bio tvrđava i Perivoj kraljice Jelene Madijevke bio je prvi javni perivoj. Njime su se šetali plemenitaši, pokazivala se moda, a tu je bila i gradska glazba. Tu je bio i prvi arheološki muzej. Perivoj je bio jako posjećeno i traženo mjesto za izlaske građana u ondašnje vrijeme.

Naravno tijekom godina, perivoj je mijenjao svoju ulogu, nakon kavane, tamo je neko vrijeme djelovao dječji vrtić, a nakon što je sve to stradalo u Drugom svjetskom ratu na perivoj se neko vrijeme zaboravilo. Ipak, posljednjih nekoliko godina ovom zadarskom parku vraća se društveni, ali i botanički sjaj:

– Malo po malo, vratili smo tamo vodu, pa rasvjetu… nakon što je tiskana knjiga o perivojima u Zadru našao se i investitor za društveno-privatnu inicijativu. Uložen je znatan novac za uređenje kavane, sadašnje Ledane, Grad je uložio u prilazne rampe, Nasadi su posadili novo bilje te uveli automatsko navodnjavanje. Dosta truda i sredstava je uloženo i još prošlog rođendana perivoj je bio u novom ruhu. Sada se treba samo nadograđivati, poručila je Petricioli, dodajući kako je oko ovogodišnjeg rođendana palo nekoliko kiša, puno bilja je procvalo, prikazujući park u jednom još ljepšem tonu.

– Za idući rođendan nadamo se da će biti još bolje. Možda se park definira i kao botanički vrt, jer su Nasadi dosta napravili po tom pitanju, pa tako sada svaka biljka ima svoju pločicu, otkrila je voditeljica sektora hortikulture Nasada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...