Pokazne vježbe na Branimiru

Nacionalna društva Crvenog križa diljem svijeta, potaknuta inicijativom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), obilježit će ove godine Svjetski dan prve pomoći u subotu 14. rujna. Bit će to ponovna prigoda da se ukaže na važnost pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života.

Budući da prometne nesreće predstavljaju veliki svjetski javnozdravstveni problem s dalekosežnim socijalnim i ekonomskim posljedicama, Međunarodna federacija odabrala je Prvu pomoć i sigurnost na cestama za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći i preporučila nacionalnim društvima Crvenog križa da Svjetski dan prve pomoći posvete promicanju odgovornog ponašanja u prometu i poticanju građana na učenje vještina prve pomoći.

Tako će, kako najavljuje Bore Galac iz zadarskog Crvenog križa u subotu na Branimiru od 11 do 12.30 sati biti djelatnici i volonteri Crvenog križa kako bi Zadranima demonstrirali važnost brzog i ispravnog pružanja prve pomoći.

– Volonteri i djelatnici dijelit će promidžbeni materijal i izvesti nekoliko vježbi zbrinjavanja ozlijeđenih. Pokazat će kako se motociklistu skida kaciga, kako se imobilizira prijelom te stavljanje u bočni položaj, kazao je Galac istaknuvši da sve ovakve akcije Crvenog križa imaju jedan cilj, a to je spašavanje ljudskih života.

Mnoge smrti i ozljede mogle bi se spriječiti kad bi ljudi znali osnovne postupke prve pomoći jer brza reakcija i primjena pravilnih postupaka na licu mjesta za vrijeme čekanja dolaska hitnih službi može značajno smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozljeda kao i dugoročne posljedice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...