Ponovno se razbuktavaju požari u Portugalu

Šumski požari ponovno su se razbuktali u Portugalu, nakon kratke stanke, a u njihovu gašenju na sjeveru i u središtu zemlje sudjeluje oko 700 vatrogasaca, kojima pomaže pet kanadera iz Francuske i Hrvatske, priopćila je civilna zaštita.

U nedjelju prije podne objavljeno je da su se požari nastavili smirivati nakon što su najveći požari ugašeni ali da vatrogasci ostaju u stanju pripravnosti zbog nepovoljne meteorološke prognoze.

Požar u blizini Gondomara gase 254 vatrogasca kojima pomažu zrakoplovi i helikopteri, od kojih jedan portugalske vojske. Popodne su stanovnici iz desetak kuća evakuirani, a jedna je nenastanjena kuća izgorila. Nešto južnije, šumski požar u blizini Sever do Vouge, mobilizirao je stotinu vatrogasaca kojima pomažu hrvatski kanaderi koji su u subotu stigli kako bi pomogli Portugalu.

Vjetar koji snažno puše predstavlja glavnu prepreku radu vatrogasaca, pojasnio je Jose Bismarck, zapovjednik vatrogasaca u Aveiru.

U Portugalu su se od petka požari postupno smirivali nakon što je pod kontrolu stavljen veliki požar u planinskom lancu Caramulo čije je gašenje stajalo života trojicu vatrogasaca.

Portugal, koji je zatražio pomoć svojih europskih partnera, raspolagao je u nedjelju s pet stranih kanadera, tri francuska i dva hrvatska. Francuske letjelice trebale bi ostati do utorka, dok su hrvatski avioni, pristigli u subotu popodne u Portugal, na raspolaganju portugalskih spasioca do srijede.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...