Porez na nekretnine – “zlatna rezerva” za iduću godinu

Najučinkovitiji Vladin ministar Slavko Linić ne miruje. Nakon fiskalizacije, novih smjernica ekonomske i fiskalne politike, trošarina, ne odustaje ni od poreza na nekretnine. To je zlatna rezerva za iduću godinu – poručio je Linić. No to nije prva takva najava.

Uvođenje poreza na nekretnine ministar je najavio još početkom 2012. Ideja nije naišla na odobravanje šire javnosti. Često je morao objašnjavati da time cilja samo na one koji su bogatstvo gomilali upravo kupujući nekretnine. Neočekivano, iako je porez na nekretnine bio zajednička predizborna najava Kukiriku koalicije, prve su kritike iz političkih krugova stigle upravo od HNS-a.

No Linić je uporan. Iako se da se zbog teškog gospodarskog trenutka i protivljenja HNS-a od poreza odustalo, opet nam ga najavljuje za 2014. godinu.

Po prihodima smo siromašni, po imovini bogati. Ne može se samo po prihodima plaćati porez. Polako moramo i po bogatstvu plaćati porez. Ja od njega ne odustajem i samo čekam trenutak, rekao je Linić o porezu na nekretnine za Novi list.

Rupa u proračunu i golemi deficit očito zahtijevaju posezanje za svime što je dostupno. Porez na nekretnine osigurao bi stabilan dotok novca u proračun – preko leđa građana. Većina ih je protiv. Prema posljednjem istraživanju koje je naručila Hrvatska radiotelevizija – NE porezu na nekretnine kaže gotovo 53 posto građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...