Posjet vojnog izaslanstva američke savezne države Minnesota

Zadarsku županiju posjetilo je vojno izaslanstvo američke savezne države Minnesota predvođeno general bojnikom Richardom Nashom, zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote. Njih je u Domu Županije primio pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske procese Davor Lonić u čijoj je nadležnosti zaštita i spašavanje, te Davorka Krnčević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu i Darko Tesko pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje – ispostave u Zadru.

Posjet vojnog izaslanstva nastavak je suradnje s američkom saveznom državom Minessota započete u lipnju ove godine kada je tadašnje izaslanstvo bilo upoznato s radom hitnih službi i interventnih postrojbi na području Zadarske županije.

Pročelnik Lonić upoznao je goste s organizacijom sustava djelovanja u kriznim situacijama, te planovima za daljnji razvoj sustava, dok je Darko Tesko naglasio kako su formirane specijalističke postrojbe civilne zaštite te da sada slijedi obuka i materijalno opremanje.

Davorka Krnčević istaknula je da je suradnja između Zavoda za hitnu medicinu sa partnerima iz Minnesote već pokazala prve rezultate jer je dogovorena razmjena liječnika i medicinskih sestara za svibanj slijedeće godine. Kao najveći izazov navela je organizaciju hitne medicinske pomoći tijekom turističke sezone kada je potrebna dobra organizacija posla i dobra procjena potrebne opreme.

General bojnik Richard Nash izrazio je spremnost u pomoći svim hitnim službama u Zadarskoj županiji u vidu edukacije i opremanja te naglasio da su im dragocjena iskustva koja su stekli boravkom na našem području. U njegovoj pratnji još su bili pukovnik Guy Konietzko, Direktor za Program partnerstva izmedju Hrvatske i Minnesote, bojnik Scot Wilcox, časnik za bilateralne poslove u Veleposlanstvu SAD-a, bojnik Steven Brumm, novi časnik za bilateralne poslove u Veleposlanstvu SAD-a, satnik Jed Gadient, pobočnik Zapovjednika nacionalne garde Minnesote , stožerni narednik Daniel Ewer, dočasnik za odnose s javnošću iz nacionalne garde Minnesote i pukovnik Michael Križanec iz Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...