Predsjednik Josipović primio Otočki bataljun

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je jučer izaslanstvo Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Zadar i predstavnike otočkih lokalnih samouprava povodom 22. obljetnice utemeljenja “Otočkog bataljuna” te im zahvalio na junaštvu koje su iskazali u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, kao i na brizi koju iskazuju za razvoj otoka i opće dobro.

Josipović je istaknuo kako je prijem prilika da se oda počast svim braniteljima, posebice onih koji su djelovali u bataljunu, naročito poginulim herojima – Denisu Špiki, Miljenku Zoriću, Draganu Šparu i Danijelu Grbinu.

 

Heroji Domovinskog rata

Angažiranje građana našeg priobalja i otoka u pomoći dijelovima domovine koji su trpjeli agresiju i okupaciju te spremnost otočana da se uključe u obranu zaista je vrijedna poštovanja, istaknuo je Predsjednik naglasivši kako je odlika svih njih bila slobodarstvo, domoljublje, ljubav prema ljudima i slobodi.

– Nikada ne smijemo zaboraviti da smo baštinici oslobodilačke, antifašističke borbe naših predaka, da smo tijekom povijesti puno puta, pa i vi na Jadranu, bili u prilici braniti svoj dom od različitih zavojevača. A na kraju, svi skupa, generacije koje dolaze nikada ne smiju zaboraviti heroje Domovinskog rata i njihovo domoljublje, poručio je Josipović.

 

Domoljubi rade i plaćaju porez

Istaknuo je da se domoljublje danas pokazuje pripadnošću i poštivanjem institucija države, radom, plaćanjem poreza, brigom za svoju djecu i radom za zajedničko dobro te dodao kako je junaštvo pripadnika Bataljuna “uzor svima onima koji danas obnašaju različite funkcije. Oni, rekao je, danas imaju drukčije zadaće od onih koje ste vi imali tijekom rata, ali su to vrlo odgovorne zadaće “koje narod očekuje da budu izvršene”.

“Otoci imaju posebne probleme – infrastruktura, povezanost s kopnom je nešto što je zaista važno riješiti”, rekao je Josipović. O povezanosti otoka s kopnom ovisi hoće li oni ostati naseljeni ili će opustjeti, a nažalost, mnogi otoci više nemaju mladih ljudi i to je nešto što bi bilo spriječiti, poručio je.

Na prijemu su zahvalili predsjednik Udruge, bojnik Josip Pulja i načelnik općine Preko Ante Jerolimov.

 

Otočki bataljun

“Otočki bataljun” osnovan je 30. rujna 1991. i u Domovinskom je ratu čuvao strateške položaje u zadarskom arhipelagu. U studenome 1991. njegovi pripadnici pogodili su brod Jugoslavenske ratne mornarice koji je nakon toga napustio zadarski arhipelag. Postrojba je kasnije prebačena na kopno i sudjelovala u borbama u zadarskom zaleđu i na južnom bojištu. U Domovinskom ratu poginula su četvorica pripadnika bataljuna, a 25 ih je ranjeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...