Prodanović: “Neka visi Pedro!”

Obrana prije svega želi ponoviti i izraziti duboko žaljenje i sućut obiteljima stradalih. No Dražen Slavica je naš Pedro koji je morao visjeti. Naime, nakon kornatske tragedije klima u našem društvu je bila takva da je trebao krivac, a javnost se odlučila tko je kriv i tako je krenulo. Nekoga se moralo izabrati, a Dražen Slavica je “izvučen kao sretni dobitnik”. On je kriv za sve, počeo je jučer na zadarskom Županijskom sudu svoj dvostani završni govor Čedo Prodanović, branitelj Dražena Slavice, optuženog zbog stradavanja 12 svojih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog 30. kolovoza prije šest godina na otoku Kornatu.

– Mi smo ustvari ovim kaznenim postupkom usporedno provodili i istragu te se zbog toga suđenje toliko i odužilo. Provodile su se radnje koje nisu usko bile vezane uz optužnicu, međutim, kada uđemo u bit, onda vidimo kako ovo u pravnom smislu i nije tako težak i kompliciran slučaj. U stvari, kada se sve reducira i kad se pogleda što se Draženu Slavici stavlja na teret, onda se vidi, a to je i utvrđeno, kako ti propusti nisu u uzročnoj vezi s nastalim posljedicama. Naime, Slavici se stavlja na teret da je u gašenje požara poslao maloljetnike Marka Stančića i Karla Ševerdiju te ročnog vojnika Josipa Lučića, da je na teren poslao nedovoljno obučene ljude, da nije poslao u pomoć dodatne snage, da o razmjerima tragedije nije nikoga izvijestio te je tako izostala promptna reakcija, da je prikrivao tragediju zataškavajući informacije, nabrajao je Čedo Prodanović, dodajući kako optužba cijelo vrijeme imputira kako se tragedija dogodila jer je Dražen Slavica prekršio 13 propisa.

Naglasio je nadalje kako se u sferi njegovoga moralnog sabotiranja pomaganja unesrećenima, cijelo vrijeme apostrofiralo kako nije odmah alarmirao Centar 112. Pomalo cinično, Prodanović se potom upitao na koji je to način Dražen Slavica izazvao požar i koji je njegov doprinos da je došlo po jednim vještacima do eruptivnog požara, a po drugima do izgaranja nehomogene plinske smjese.

– On je morao izazvati konkretnu opasnost, a koja je to radnja kojom je on to učinio?! Te radnje – nema. Odlazak na bilo koje požarište je opasno, a opasnost je imanentna poslu vatrogasca. Za Slavicu se kaže da je kriv jer je bio zapovjednik. Osim što ih je poslao na Kornat i nije zapovijedao na terenu, koji je njegov krimen?

Zašto je optužba izabrala baš Slavicu? U jednom totalnom kaosu u ljetnoj sezoni, kada Hrvatska raspolaže sa samo jednim kanaderom i totalno reduciranom infrastrukturom i nedovoljnim resursima, za to nije kriv Slavica! Je li on kriv i zbog toga što je pomoć kasnila? Je li on kriv što su oni krenuli malo u Zadar, pa malo u Split, pa malo opet u Zadar? Točno je da je on bio bio županijski vatrogasni zapovjednik, ali on je “pod sobom” imao osim Šibenika i Drniš i Knin. Sveukupno 102 profesionalca i 17 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa 850 članova. Je li on mogao znati sve o svakom vatrogascu? On nije birao vatrogasce koji su išli u gašenje požara na Kornat. Njih su birali zapovjednici DVD-ova. On je odlučio o broju i o tome da idu helikopterom – zaključio je Prodanović.

Osvrnuo se i na zaštitnu opremu te je i tu sarkastično zaključio kako je Dražen Slavica “kriv” i za neprimjerenu opremu koju svaki DVD nabavlja u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.

Na kraju je za Dražena Slavicu zatražio oslobađajuću presudu kako bi on napokon prestao biti talac ove tragedije i kako bi počeo nakon šest godina agonije, normalno živjeti bez posljedica za koje nije kriv.

Presuda Draženu Slavici nakon gotovo tri godine suđenja, bit će izrečena u ponedjeljak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...