Prosječna plaća liječnika između 7.500 i 9.500 tisuća kuna

Štrajk liječnika i medicinskih sestara/tehničara ušao je u svoj prvi tjedan, a jučer je u Ministarstvu zdravlja započeo socijalni dijalog nakon čega bi danas sva tri sindikata, Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi trebali s ministrom sjesti za stol i pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

U svjetlu štrajka ovih dana puno se pisalo o plaćama liječnika i medicinskih sestara/tehničara, no, upozorava dr. Milka Matešić Hoti, predsjednica sindikalne podružnice Hrvatskog liječničkog sindikata u Zadru liječnici i sestre svoju plaću naplate neprospavanim noćima i stresnim poslom.

– Na žalost priča se pokušava politizirati, ali ovo nije politički štrajk, ovo je borba za naša prava. Neto plaća, bez dežurstava u prosjeku za liječnike iznosi od 7.500 do 9.500 kuna, a sestre s noćnim radom imaju između 5.000 i 7.000 kuna, neke i manje od toga. Za liječnike je to osnovna plaća, dakle bez dežurstava, pripravnosti i prekovremenih sati, kaže dr. Matešić Hoti koja u mjesecu, kao i njene kolege na odjelu odradi šest dežurstava, također upozorava Matešić Hoti, tu u pitanje dolazi i loša kadrovska politika pa ih je tako na nekim odjelima malo i primorani su dežurati češće, dok je na drugim odjelima liječnika više pa mogu dežurati rjeđe.

Sanacijska upraviteljica OB Zadar Mirjana Mrčela kaže da štrajk nije bitnije utjecao na funkcioniranje bolnice.

– Ne kažem da je izvršen isti opseg posla kao kad se ne štrajka, ali nije bilo nekih većih odmaka od normalnog rada, potvrdila je Mrčela. U bolnici je od početka štrajka otvorena i telefonska linija, kao i e-mail adresa na koju pacijenti mogu slati svoje pritužbe. No sudeći po dosadašnjem radu njih nije bilo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...