Sinovčić bi rješavao psihotest

Zadarski gradski vijećnik i predsjednik lokalnog HSLS-a Joso Knez je u sklopu Aktualnog sata iznio tvrdnju da je u „Vodovodu“ izigravan Zakon o javnoj nabavi zbog čega je to trgovačko društvo oštećeno za višemilijunski iznos. Ali, kako to obično biva, sve će to tek biti ispitano.

Knez nije precizirao tko je bio direktor „Vodovoda“ dok je Zakon o javnoj nabavi izigravan, pa je samo iz konteksta bilo moguće zaključiti da to nije bio aktualni direktor Tomislav Matek nego netko od njegovih prethodnika.

– Grad Zadar je većinski vlasnik „Vodovoda“, a ta firma mora poštivati Zakon o javnoj nabavi. Međutim, taj je zakon izigravan što je izazvalo štetu od najmanje pet milijuna kuna „Vodovodu“. I to unatoč tome što je bilo upozorenja da se to ne smije raditi, rekao je Knez.

Sve se događalo s javnim natječajima za nabavku vodoinstalacijskog materijala, tvrdi Knez po kojemu se u „cjelovitim nabavkama dobiju 30 posto veće cijene“, a sve je „kulminiralo javnim natječajem za četverogodišnju nabavku vodoinstalacijskog materijala kojega je, na sreću, državna komisija poništila“.

– Procijenjena vrijednost te nabavke je bila 36 milijuna kuna, a dobavljač je ponudio 35,9 milijuna! Pritom je procijenjena vrijednost za sve dobavljače trebala biti tajna, rekao je Knez i dodao kako se nakon poništenja natječaja taj isti materijal nabavlja od četiri dobavljača što je troškove „Vodovoda“ skresalo za desetak milijuna kuna.

– Od svih direktora i nadzornih odbora trgovačkih društva tražim racionalno i transparentno poslovanje. Ali, gospodine Knez, Vi ste u „Vodovodu“ tehnički direktor, jeste li to nekome prijavili? Zašto niste to prijavili, a mogli ste? Na Vašem mjestu ja bih to učinio i čudi me da to tek sada govorite, odgovorio je Knezu gradonačelnik Božidar Kalmeta najavljujući da će vidjeti o čemu se to radilo.

Knez je uzvratio da on nije tehnički direktor „Vodovoda“ nego jedan od voditelja odjela i objasnio da je „na kolegiju upozoravao što se događa, ali zbog straha nije bilo nikakve reakcije“. Vjerojatno i sam svjestan da je o „izigravanju Zakona o javnoj nabavi“ mogao progovoriti i izvan „Vodovoda“, Knez je na koncu konstatirao:

 

– Dobro je poznato kako u Hrvatskoj prolaze „zviždači“!

Inače, u „Vodovodu“ od 66 milijuna prihoda skoro 25 milijuna odlazi na plaće, 2,5 milijuna na poštu i prijevozničke usluge, a svega 6 milijuna na rekonstrukcije cjevovoda. Pritom se povećava broj radnika, pa „Vodovod“ ima višak radnika, ali i manjak stručnjaka, zamjerila je opozicija direktoru Tomislavu Mateku.

– S rekonstrukcijama pratimo odvodnju u skladu s raspoloživim sredstvima. Točno je da nam fali inženjera i uskoro ćemo objaviti natječaje kojima ćemo ih pokušati zaposliti, rekao je Matek.

 

Sjednicu započeli pauzom – dok se ne dogovore tko će gdje sjediti!?

U petak je održana „povijesna sjednica“ Gradskog vijeća Zadra koja je taj ridikulozni epitet zaradila time što je započela – pauzom!? A na toj su pauzi, na traženje SDP-ove koalicije, klubovi vijećnika morali donijeti jednu doista dramatičnu odluku: tko će od njih gdje sjediti u gradskoj vijećnici!?

Po povratku “parlamentarnih vođa” s pauze, javnost je saznala da će HDZ-ova koalicija biti na desnoj, a SDP-ova na lijevoj strani vijećnice, da će Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša iz Akcije mladih biti u petom, a nezavisni Reno Sinovčić i Vedran Uranija u šestom redu.

Prvi red ostaje prazan jer je predviđen za goste i pročelnike-izvjestitelje. Novinari su zasad ostali u svom kutu, a od iduće sjednice najavljuju se Internet prijenosi sjednica Gradskog vijeća. Dakle, dogovorite se gdje će tko sjediti i – upalite kompjutore! Ako vam je do cirkusa.

 

Psihotest

Zainteresirani za preoblikovanje NK „Zadar“, pet građana s područja Smiljevca je zatražilo da u petak prisustvuje sjednici Gradskog vijeća na kojoj se o tome raspravljalo, ali im je predsjednik GV Živko Kolega odgovorio da za to nema tehničkih uvjeta.

Marko Pupić Bakrač (Akcija mladih) je konstatirao da u vijećnici ima 40 praznih sjedalica, uvjeren je da se Kolegin postupak protivi Poslovniku i da se time građani Zadra pretvaraju u građane drugog reda jer im je zabranjeno prisustvovanje sjednici Gradskog vijeća.

Kolega je ostao pri stavu da nikome ništa nije zabranio, te da su mu „tehničke službe gradske uprave“ dostavile mišljenje kako u vijećnici nema tehničkih uvjeta za dolazak građana na sjednice.

– Uostalom, kako bi to izgledalo da građani sjede uz gradske vijećnike?! To nisam nigdje vidio, rekao je Kolega smatrajući da je kroz prisustvo brojnih medija sjednica ionako otvorena za javnost.

– Premali je ovo prostor, a i što bismo učinili da to sutra zatraži 150 građana? Mislim da treba ispitati je li po izbornom zakonu moguće od budućih vijećnika tražiti da donesu psihotest, da vidimo može li ta osoba zastupati narod. Jer, neka mi izvini Zdene, tako sam na listu mogao staviti i Zdenu Kumana, rekao je Reno Sinovčić.

 

Naknadno mu je uzvratio Marko Pupić Bakrač:

– Kao državni inspektor sam rješavao psihotestove, a gospodinu Renu i svima ostalima želim puno sreće!

 

Reagirao je i gradonačelnik Božidar Kalmeta:

– Gradski vijećnici su predstavnici građana, tu su da štite njihove interese. U protivnom bi se sjednice gradskih vijeća održavale po stadionima, rekao je Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...