‘Sirija je velika tragedija ovog stoljeća’ – 2 milijuna izbjeglih

UNHCR je objavio da je broj sirijskih izbjeglica prešao dva milijuna. Prosječno 5000 ljudi dnevno prelazi granice Sirije bježeći pred sukobom. Unutar Sirije raseljeno je 4,25 milijuna ljudi. Sirija je postala velika tragedija ovog stoljeća – sramotna humanitarna katastrofa uz patnje i raseljavanje neviđeno u bližoj povijesti, naglasio je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres. UN procjenjuje da je u sukobu u Siriji ubijeno više od 110.000 osoba.

U međuvremenu zastupnici u Kongresu počeli su rad na svojoj verziji ovlasti za uporabu vojne sile u Siriji. Zabrinuti su zbog mogućnosti da bi nacrt predsjednika Baracka Obame mogao odobriti uporabu kopnenih snaga ili napade na druge zemlje. Bijela kuća spremna je prilagoditi jezik prijedloga kako bi se otklonile zabrinutosti zastupnika, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik administracije.

Obamin prvi prijedlog, koji je Bijela kuća objavila u subotu, ovlašćuje predsjednika da koristi oružane snage ‘kako procijeni da je nužno i odgovarajuće u vezi s uporabom kemijskog oružja ili drugog oružja masovnog uništavanja u sukobu u Siriji’. Prijedlog također izričito dopušta odvraćanje ili sprečavanje dostave takvog oružja u Siriju ili iz nje.

Republikanski senator John McCain izjavio je da će nastati katastrofa ako američki Kongres ne prihvati nacrt zakona kojim predsjednik Barack Obama službeno traži odobrenje za uporabu vojne sile u Siriji. Za to vrijeme nosač zrakoplova mornarice SAD-a i četiri broda iz njegove operativne skupine uplovili su u Crveno more, u slučaju da vojna akcija protiv Sirije bude odobrena.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odbio je tvrdnje da njegove snage stoje iza napada kemijskim oružjem prošlog mjeseca u Damasku i upozorio da bi bilo kakva vojna akcija protiv njegove vlade izazvala negativne posljedice. Sirijska vlada tvrdi da su taj napad počinili pobunjenici, koje često naziva i teroristima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...