Škara naplatio pa vratio novac za priključak na vodovodnu mrežu

Nakon što se račun Općine Škabrnja prije nekoliko dana našao u blokadi, na vidjelo su “isplivale” neke ranije radnje koje su ovih dana postale predmetom interesa i istrage Županijskog državnog odvjetništva u Zadru. Riječ je o iznosu od 107.500,00 kuna koji je ovrhom “skinut” s računa Općine te prebačen na žiro-račun donedavnog načelnika Luke Škare.

On je, kako doznajemo, još 17. svibnja, odnosno dva dana prije lokalnih izbora, potpisao bjanko zadužnicu na spomenuti iznos i to kao načelnik Općine Škabrnja, a na njoj je naveo svoj privatni račun. Zadužnica je trebala biti garancija da će pedesetak domaćinstava dobiti natrag svoj novac, po 2.500 kuna, koji im je taj isti načelnik ranije naplatio. Škara je, naime, svakom domaćinstvu priključak na komunalnu vodnu građevinu za javnu opskrbu naplaćivao po 2.500 kuna i to protivno odluci koju je krajem ožujka donijelo Općinsko vijeće i koja je potom objavljena i u Službenom glasniku Općine Škabrnja.

Prema toj Odluci svako domaćinstvo za priključak je trebalo platiti svega jednu kunu. Načelnik se, međutim, oglušio na nju i samovoljno podigao iznos na 2.500 kuna.

Novac, tih 107.500,00 kuna, Škara međutim, nije zadržao za sebe već, kako doznajemo od mještana, osobno ih vraćao onima kojima ih je i naplatio.

– Istina je da je račun Općine u blokadi i da je ovrhom naplaćen iznos od preko sto tisuća kuna. Riječ je o namjenskom novcu koji je trebao biti utrošen za izgradnju vodovodne mreže i komunalne infrastrukture. Ja sam takvu situaciju zatekao, a znam da se tim problemom bave za to nadležne institucije pa ne bi bilo u redu prejudicirati stvari. Pustimo da oni odrade svoj posao i onda ćemo sa sigurnošću znati tko je i što napravio te ima li tu nezakonitih radnji – izjavio je Nediljko Bubnjar, odnedavni načelnik Općine Škabrnja iz redova Hrvatske demokratske zajednice koji je pretprošle izbore izgubio upravo od Luke Škare.

Bubnjar je spomenuo kako je u spisima pronašao Odluku o priključenju na komunalne vodne građevine za javnu vodoopskrbu u kojoj se u članku 18. navodi kako naknada za priključenje na sve moguće varijante po priključku iznosi jednu kunu. U nagađanja zašto je njegov prethodnik mještanima naplaćivao neusporedivo veći iznos Bubnjar se nije htio upuštati budući da su vijećnici već podnijeli prijavu državnom odvjetništvu pod sumnjom na zlouporabu dužnosti i prekoračenje službenih ovlasti protiv bivšeg načelnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...