Stipe Božić snima dokumentarac o kanaderima

Let nad Hrvatskom novi je dokumentarni serijal proslavljenoga hrvatskog alpinista Stipe Božića. Riječ je o projektu u kojem će biti prikazane sve vrste letenja u Hrvatskoj.

– Snimali smo o povijesti letenja, stare zrakoplove. Ovdje u Zadru najviše snimamo u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku. Najprije smo snimali proslavljenu akro-skupinu Krila Oluje, zatim obuku na helikopterima kojima sam često, kao gorski spasilac, letio u akcijama potrage i spašavanja te protupožarne zrakoplove koji su se nedavno pokazali u Europi, rekao je prije početka snimanja Stipe Božić, dodajući kako će gledatelji vidjeti da je letenje u Hrvatskoj praktički počelo kad i u ostatku svijeta. Samim time bit će pokazana bogata hrvatska zrakoplovna baština, od Slavoljuba Penkale sve do Krila Oluje koji su nas proslavili u svijetu.

Snimanje je izazvalo veliko zanimanje zadarskih medija, napose nakon svjetskog rekorda Ivice Markača koji je, prije dva tjedna na otoku Hvaru, izbacio najviše vodenih bombi na požarište. Božić je za scenu odabrao akvatorij ispred šetališta Karma u Arbanasima, a u centru su bila dva zrakoplova Canadair CL 415. U zrakoplovu, registarskih oznaka i 811, letjeli su pukovnik Goran Vlahović, kapetan, bojnik Tomica Mikec, kopilot, skupnik Krešimir Šestan, tehničar letač. U kanaderu 866 letjeli su satnik Tomislav Slavica, kapetan, natporučnik Zdravko Belec, kopilot i nadnarednika Miron Dominis, tehničar letač. Za potrebe snimanja, hrvatski pp-piloti demonstrirali su zahvat i ispuštanje vode na požarište. Serijal od osam epizoda, kreće 7. listopada u udarnom večernjem terminu ponedjeljkom, na Prvom programu, odmah iza središnjeg dnevnika HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...