Cestitka_Uskrs

Švorinić: “Ovoliko nacionalnih kazališta nema nigdje u svijetu!”

Burna rasprava razvila se prekjučer u Saboru oko Vladina Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, s konačnim prijedlogom zakona. Zakon je, naravno, prošao kao što i svaki koji Vlada naumi provesti prolazi. Bio je to slavljenički dan za HNK Varaždin, koji je izmjenama Zakona o kazalištu postao nacionalnim kazalištem. Ne želimo ovdje ulaziti u priču o kvaliteti varaždinskog teatra, njihovom trudu, programu i tome slično, posrijedi je ipak nešto drugo, o čemu su se već izjasnili djelatnici u kulturi, točnije kazališnoj djelatnosti.

 

Promjena misije i vizije

U Prijedlogu zakona stoji: »U svrhu daljnjeg razvoja kazališne djelatnosti u kontekstu zadovoljavanja teritorijalne ravnomjernosti i regionalne zastupljenosti potrebno je navedeni status priznati i Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Promjenom misije i vizije, organizacijske strukture i umjetničkim ojačavanjem repertoara, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu zadovoljava uvjete dobivanja statusa nacionalnog kazališta. Svojim umjetničkim i kreativnim potencijalom ono već ostvaruje programe dramske i glazbeno-scenske umjetnosti na najvišoj izvedbenoj razini kao kulturno središte od iznimnog regionalnog i nacionalnog značenja. Prijedlog za utvrđenje ovoga statusa podnio je Grad Varaždin i samo Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu.«

Dakle, u gore navedenom se želi obrazložiti zbog čega je HNK Varaždin potrebno priznati status nacionalnog kazališta. No kako rekosmo, ni ljudima iz struke nije baš bilo jasno koji su to kriteriji po kojima neki teatar, u ovom slučaju varaždinsko kazalište, stječe pravo na taj status.

– HNK u Varaždinu po svojim projektima, snazi i strategiji razvoja ima sve uvjete da postane nacionalno kazalište i po svojem statusu bude izjednačeno s onima u Rijeci, Splitu i Osijeku – istaknula je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, u svibanjskom posjetu Varaždinu. Ni tad nije dala prave argumente, jer i drugi imaju projekte i strategije razvoja, ali ih možda ne uspijevaju ostvariti. I drugi se trude, pa bismo tom logikom imali bar desetak nacionalnih kazališta. Obećanje koje je ministrica dala Varaždincima je ispunjeno, no koliko će to koštati Hrvatsku. Naime, sam naziv je HNK Varaždin imao i dosada, isto kao što se i zadarsko kazalište zove narodno. No varaždinskom kazalištu se ovime bitno mijenja financijska struktura.

 

Opera i balet?

– Ne vidim razlog zašto je HNK Varaždin imenovan nacionalnim teatrom. Ionako ih je i dosad bilo previše. Sad na četiri milijuna stanovnika imamo pet nacionalnih kazališta, to ne postoji nigdje u svijetu, kazao je Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar, koji se još na press konferenciji uoči Zadarskog kazališnog ljeta dotaknuo varaždinskog kazališta i njegova financiranja od strane Ministarstva kulture RH.

– Moguće da je riječ isključivo o financiranju, jer ja ne vidim pravi razlog, kaže Švorinić. Financija su se dotaknuli i drugi, poput Nine Obuljen, ili Vitomire Lončar koja je u očitovanjima na izmjene Zakona o kazalištima konstatirala kako kazalište u Varaždinu ne producira i nema angažirane ljudske resurse za operu i balet. Isto je primijetio i Švorinić, kako ostale nacionalne kuće uz dramski ansambl, imaju i balet i operu, što Varaždin nema. Svima koji su se, dakle, protivili ili bar čudili je, dakle, bilo nejasno koji su to kriteriji za dobivanje statusa nacionalnog kazališta i uopće potreba za još jednim takvim. U situaciji u kojoj se teško financira bilo što Vlada se odlučila na ovakav potez.

Lijepo je i poželjno da imamo što više kazališnih festivala, glumačkih radionica, amaterskih kazališta i ostalih hvalevrijednih stvari, no zar nam je zaista bilo potrebno još jedno nacionalno kazalište.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...