Talijanska policija istražuje je li Linić prao novac u Italiji

Tako bi ministar u Vladi Zorana Milanovića zadužen za financije, trebao pred Državnim odvjetništvom odgovarati što zna o računu iz Trsta s obzirom da ga tereti iskaz bivše tajnice direktora Jadranskog pomorskog servisa (JPS). Redakcija Indexa dobila je službeni odgovor Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci iz kojega se vidi da su izvidi u tijeku te da se radi o “međunarodnoj pravnoj pomoći”, odnosno o tome da na Linićevoj aferi zajednički rade hrvatski i talijanski istražni organi.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci potvrđeno nam je i kako se provjeravaju navodi koje je Tomas dostavila policiji još 2011. godine, a osoblje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića tek je nedavno primorano na “akciju” s obzirom da se za slučaj hrvatskih računa u Trstu zainteresirala i Financijska policija u Italiji koja ispituje je li u ovom slučaju riječ o pranju novca.

Talijani krenuli u ispitivanje računa, o svemu obaviještena i Reding

Kako doznaje Index, o aferi ministra Linića detaljno je sredinom rujna upoznata i europska povjerenica za pravosuđe i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding, koja je zaprimila dokumentaciju o računima u Trstu, odnosno o korupciji u najvišim krugovima hrvatske Vlade. Vjerojatno je i to bio razlog da se napokon pokrenu institucije hrvatske države s obzirom na mlaki prijem optužbi Mirje Tomas putem Indexa zadnjeg dana srpnja ove godine.

Redakcija Indexa tako je u posjedu zapisnika talijanske Financijske policije od 8. kolovoza ove godine, odnosno iskaza Tomas kojeg je dala u Trstu, a u kojem je ponovila sve ono što je rekla u ekskluzivnom razgovoru za Index 31. srpnja. Isto tako redakcija Indexa ima i službeni odgovor Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci iz kojega se vidi da su izvidi u tijeku te da se radi o “međunarodnoj pravnoj pomoći”. Odnosno, riječ je o tome da na Linićevoj aferi zajednički rade hrvatski i talijanski istražni organi. Podjsetimo kako Linić pred novinarima nije htio reći ništa o računu iz Trsta.

 

Uspješna uplata na račun Lužavca

Prema dokumentaciji koju posjedujemo Tomas je Talijanima ponovila da je njen šef u JPS-u izvršio bankarske transakcije u dolarima, koji su naslovljeni na eksponirane političare u Hrvatskoj. Riječ je o bivšem ministru Željku Lužavcu, Ivanu Frančiškoviću, koji je tada bio u Croatia Osiguranju, Anti Maras čelniku JPS-a i njegovu sinu Aleksandru. Pod rednim brojem “5” je Slavko Linić, aktualni ministar financija na čiji je račun isplaćeno 27 tisuća dolara. Novac je uplaćen na štedionicu Cassa di Risparmio iz Udina i Pordenonea, poslovnica u Trstu, a broj računa je 820371049.

U dokumentaciji stoji i kako se za jedan od računa, a riječ je o onom Željka Lužavca, može nedvojbeno utvrditi da je njegov jer je uplata nedavno uspješno provedena. “Uplata je uspješno izvršena, a pokazuje se da je CFC račun (račun za izbjegavanje porezne obveze) naslovljen na ime Lužavec Željko”, stoji u dokumentu talijanske financijske policije.

Međunarodna pravna pomoć za slučaj računa u Trstu

Kontaktirali smo i talijansku policiju iz koje su nam kazali kako zbog tajnosti istrage ne mogu dati nikakve informacije o prijavi Mirje Tomas protiv Slavka Linića i ostalih upletenih u slučaj pranja novca i primanja mita. No, zato su nam u hrvatskom državnom odvjetništvu potvrdili da su se – pokrenuli u slučaju JPS-a.

“Posljednje aktivnosti nadležnog državnog odvjetništva odnose se na traženje međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela dviju zemalja. Slijedom navedenog, u predmetu za koji pitate u tijeku su potrebni izvidi, a o tome kada će nadležno državno odvjetništvo pozvati koju osobu, javnost neće biti obaviještena budući da je takvo postupanje jasno propisano u Zakonu o kaznenom postupku”, stoji u odgovoru Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Ministar Ostojić odgovorio tek kada smo mu dali do znanja da znamo za Talijane

Bitno je napomenuti kako smo policiju i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića još 1. kolovoza upitali što je sa slučajem JPS odnosno inozemnim računima u Trstu. Posebno nas je zanimalo što će se poduzeti temeljem izjava Tomas na portalu Index.hr te s obzirom da je Tomas bila četiri puta na policijskom USKOK-u u Rijeci te predala dokumentaciju o uplatama na inozemne račune. Zanimalo nas je i kako je moguće da o tome ne postoji zapisnik sa saslušanja Tomas te sudbina predane dokumentacije za malverzacije u JPS-u.

Iako smo više puta slali isti upit, ni nakon isteka zakonskog roka nismo dobili nikakav odgovor. Nakon što smo iz Trsta dobili potvrdu kako se Financijska policija u Italiji zanima za Linića te da je o svemu obaviještena Reding ponovili smo isti upit davši im do znanja kako nam je poznato da je tijeku međunarodna istraga. Tek tada smo dobili odgovor iz Policije.

“Možemo potvrditi da je policija s osobom koju navodite u upitu obavila razgovor u svojstvu građanina koji može dati korisne informacije i to prije medijskih natpisa o konkretnom slučaju. Spomenuta je također ustupila određenu dokumentaciju, a o svemu je izviješteno mjerodavno državno odvjetništvo u Rijeci”, odgovorili su nam u policiji.

Tko je kriv za opstruiranje istrage?

Nakon što je policija u svom službenom odgovoru Indexu skinula sa sebe odgovornost u istrazi za račune u Trstu, upitali smo u kabinetu Mladena Bajića i Državno odvjetništvo tko je kriv za ovu još jednu hrvatsku blamažu. U odgovoru za Index DORH je po prvi puta odustao od uobičajenog odgovora kako “ne mogu potvrditi provođenje istraga”, već se odlučio na detaljan prikaz slučaja. Štoviše na naš upit “zašto istraga u ovom slučaju nije pokrenuta” odgovorili su nam kako “raspolažemo krivim informacijama”

“Nadležno državno odvjetništvo, a ne Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), već Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je; temeljem zaprimljene anonimne kaznene prijave a zatim i naknadno temeljem pojedinih posebnih izvješća; do danas provelo niz radnji o pojedinostima kojih Vam ne možemo govoriti no uključene su provjere niza nadležnih tijela od carinske uprave, Ureda za sprječavanje pranja novca, područnih ureda porezne uprave, Ministarstva financija preko banaka do policije (PU Primorsko-goranska i PNUSKOK) koja još nije u cijelosti dovršila kriminalističko istraživanje (dostavila je nekoliko posebnih izvješća)”, stoji u odgovoru DORH-a

Zanimljivo je primijetiti kako DORH u uvodu odgovora naglašava kako kako ne mogu govoriti o “pojedinostima” da bi zatim naglasili da policijski Uskok nije u cijelosti dovršio kriminalističko istraživanje već su dostavili “nekoliko posebnih izvješća”.

Imali su sve godinama

Podsjetimo kako je Tomas još 2011. godine sve prijavila institucijama i potkrijepila s dokumentacijom što se događalo u Jadranskom pomorskom servisu, no do danas nije nitko reagirao.

“Pokazala sam im račune, iznose i imena. Dala sam i dokumente. U godinu dana samoinicijativno sam bila u USKOK-u tri puta. Jednom sam otišla i na njihov poziv. Ni jedan put kada sam bila na Uskoku nisam potpisala ništa. Ne postoji pismeni trag. Kada ih pitam ima li što novih vijesti, kažu mi da nema”, rekla nam je Tomas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...