U slavu Šinjorine Smokve

Sajmom prerađivača smokava u četvrtak je na Trgu pet bunara počeo 6. Festival smokava – manifestacija osmišljena u svrhu promocije i valorizacije smokve i njenih prerađevina, u organizaciji OPG-a Damjanić-Babac i restorana Pet bunara. Na festivalu su se predstavili OPG Eugen Novaković, OPG Marica Jakoliš, Seosko gospodarstvo Duga Strana, OPG Branka Aralica, PO Brojne, OPG Anka i Zlatko Burić, TO Kali Medveja, PZ Prijatelji Lastova, OPG Tomo Ostojić, Nasadi d.o.o., Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, PZ Masvin, Indigo Planet d.o.o. i Šinjorina Smokva.

– Prošle smo godine imali potop ovdje na Pet bunara i preživjeli ga pa nas neće uplašiti ni ova mala kišica, našalila se idejna začetnica festivala i glavna organizatorica Sandra Babac. Ni pljusak, koji je u četvrtak ujutro smočio Zadar, nije spriječio održavanje festivala, postavljanje štandova na otvorenom te degustaciju i prodaju smokve i smokvinih prerađevina.

OPG Aralica predstavio se s rakijom od smokve i nekoliko džemova od smokve, od kojih je najbolje išao onaj pomiješan s orasima. Zadarska komunalna tvrtka Nasadi na sajmu je nudila sadnice, kako smokava, tako i nekih drugih kultura: maslina, šipka, ružmarina i lavande. Svake godine kao izlagač na sajmu se nalazi i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, koju su u četvrtak ujutro predstavljale Marija Lerga, Sandra Ligutić i Ana Lisica. Prodavali su se kolači od smokava i džem od smokava, a prikupljeni novac išao je za djelovanje školske zadruge Vridne ruke.

Učenice Stanka Ožanića sudjelovat će na Festivalu smokava i kroz modnu reviju robne marke Indigo Planet, inspiriranu smokvom kao »odjećom« – smokvinim lišćem kao prvim pokrivalom ljudskih bića, Adama i Eve.

Suhe i sirove smokve bile su u ponudi PZ Masvin, dok je ponuda OPG Eugen Novaković brojila cijelu paletu smokvinih prerađevina: smokvenjake, suhe smokve, valjuške i okruglice od smokava sa sokom od bazge – blago naših krajeva, kako je to plastično objasnio vlasnik Eugen Novaković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...