U Zadru uskoro škola znakovnog jezika

Početkom listopada zadarska Udruga osoba oštećena sluha planira otvoriti školu znakovnog jezika i svim zainteresiranima omogućiti upoznavanje s osnovama hrvatskoga znakovnog jezika koji osobama oštećena sluha predstavlja jedinu komunikaciju s drugim ljudima.

Iako se odnos javnosti prema gluhim i nagluhim osobama posljednjih godina donekle promijenio nabolje, ova populacija hrvatskih građana i dalje je suočena s velikim problemima, osobito s nedovoljnom pomoći države i zakonskom diskriminacijom, o čemu predsjednica Udruge Jasmina Vukić kaže:

– Gluhim osobama priznaje se samo 70-postotna invalidnost, iako je riječ o osobama koje su zbog nemogućnosti komunikacije svakoga dana suočene s brojnim problemima. Naime, osim što ne čuju potrebno je znati da gluhe osobe u 90 posto slučajeva ni ne govore, odnosno da govore teško i nerazumljivo, stoga je njihov hendikep posve nepravedno određen na samo 70 posto.

Gluhe osobe u nepovoljnom su položaju u odnosu na mnoge druge invalidne osobe, uskraćeni smo u mnogim situacijama, pa i u praćenju televizijskog programa jer osim kratkih vijesti na javnoj televiziji dva puta dnevno, niti jedan programski sadržaj nije prilagođen gluhim osobama, koje unatoč tomu moraju plaćati pretplatu u pola cijene, kaže Jasmina Vukić, koja tijekom dvadesetak godina otkako je predsjednica Udruge osoba oštećena sluha, jedne od najstarijih udruga u Zadru, osnovane daleke 1955. godine, predano radi na rješavanju problema osoba oštećena sluha, ali i na senzibiliziranju zadarske javnosti prema ovome dijelu populacije, za što je 2009. godine odlikovana Grbom Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...