Vir i ove godine lovi milijun noćenja

Što to nebrojene domaće i strane turiste svakog ljeta privlači na otok Vir, odlučili smo provjeriti iz prve ruke. Turistička patrola Zadarskog lista u okviru zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije posjetila je gotovo na kraju akcije otok Vir koji se prošle godine pohvalio respektabilnom brojkom – više od milijun ostvarenih noćenja.

Vir je od Zadra udaljen 26 kilometara, ili 15 nautičkih milja. S kopna je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom, razvedenost obale i nadasve zdrava mediteranska klima, aduti su virskog turizma. NO obilaskom mjesta uvjerili smo se da Vir nije samo ono što se na prvi pogled vidi. Otokom nas je proveo direktor TZ Vir Šime Vučetić kojeg smo našli u malom TIC-u u centru mjesta, vjerojatno jednom od najmanjih na čitavom Jadranu, no zato se već od turističkog ureda moglo doživjeti dobar dio virske ponude. Vir se može pohvaliti dobrom i gustom razmještenošću smeđe i bijele signalizacije koja vas vodi do svih odredišta na otoku. Glavna plaža Jadro nalazi se u centru mjesta. Sitni šljunak i pličina pogodni su za kupače, osobito obitelji s manjom djecom, dok završni dojam daju drveni suncobrani od trstike. Ljeti ova plaža često podsjeća na pravi mravinjak, a i početkom rujna još uvijek ima kupača. Iako je problem odlaganja komunalnog otpada riješen, kao i kemijski toaleti, glavni nedostaci su izostanak tuševa, kabina za presvlačenje i sličnih sadržaja a što će se, Vučetić se nada čim budu dovršeni radovi na vodovodnoj mreži u mjestu riješiti. Uz TIC se nalaze i štandovi s popratnim sadržajima, idejno riješeni bijelim kućicama, tu je i zavidna razina održavane hortikulture u samom centru, klupe za odmor te nekoliko ugostiteljskih objekata s lokalnom gastronomskom ponudom na visokoj razini uređenosti interijera i eksterijera.

I ove godine u Viru su zadovoljni sezonom te bilježe porast broja stranih gostiju oko osam posto, iako su domaći turisti nešto podbacili.

– Trenutačno nismo ostvarili taj broj od milijun noćenja kao lani, ali se nadamo da do kraja godine hoćemo jer smo već na 950 tisuća noćenja. Uzrok tome je loš raspored praznika i klimatski uvjeti koji su bili dosta nepovoljni ove godine, kaže Vučetić napominjući kako Vir još uvijek ima dosta turista koji borave na otoku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...