Vjerovali ili ne, ali Nokia pametne telefone puni munjama

Dok Apple koristi Lightning kabele, Nokia iskorištava munje kako bi punila svoje uređaje u pokusima ostvarenima u suradnji sa Sveučilištem u Southamptonu. Umjetnom munjom u jednom od vodećih visokonaponskih laboratorija na svijetu su uspješno punili uređaj Lumia 925 – jer, zašto ne?

“Bili smo vrlo uzbuđeni izazovom koji nam je pružila Nokia”, objasnio je Neil Palmer sa Sveučilišta u Southamptonu dodavši da su korištenjem transformatora prenijeli više od 200 tisuća volti preko praznine među kontaktima od 300 mm. Dobiveni ‘signal’ je išao preko drugog kontrolnog transformatora čime je timu bilo omogućeno punjenje uređaja. “Zaprepastilo nas je to što su strujni krugovi unutar uređaja nekako stabilizirali signal s dosta šuma, čime se baterija punila u svega nekoliko sekundi”, dodao je Palmer.

Dok trenutačne praktične vrijednosti ovaj pokus jednostavno nema, Nokia napominje kako ovim žele demonstrirati da su uvijek u potrazi za načinima na kojima je moguće “pomaknuti granice tehnologije”, dobiti nove ideje vezane za punjenje uređaja u budućnosti i sl. Naravno, uz poseban naglasak na to da nitko ne bi smio pokušati ovakve pokuse van kontroliranih laboratorijskih uvjeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...