Zvonko Bušić pokopan u Aleji zaslužnih građana na Mirogoju

Istaknuti pripadnik hrvatske političke emigracije Zvonko Bušić Taik (67) pokopan je u aleji zaslužnih građana na zagrebačkom groblju Mirogoj u nazočnosti obitelji i nekoliko tisuća prijatelja i poklonika.

Posljednje izgovorene riječi prije spuštanja Bušićevih posmrtnih ostataka u grobnicu bile su njegova prijatelja fra Joze Grbeša, pročitane iz pisma koje je fra Grbeš uputio sudionicima pogreba.

– Za jednog od posjeta tebi Zvonko u američkom zatvoru, rekao sam sebi, preko puta mene sjedi čovjek koji je čisti ideal. Tvoj ideal bila je Hrvatska, za koju si živio i samo o njoj mislio – zapisao je fra Grbeš, čije je pismo čitao jedan od Bušićevih prijatelja.

Na lijes je prvo bačena zemlja sa groba Zvonkovih roditelja u rodnoj mu Hercegovini, u Gorici.

Uz lijes vijorile su se, osim državne, zastave i obilježja udruge ‘Hrvatski domobran’ iz Zadra, imotskih ratnih postrojbi i srednjobosanskih Hrvata. Pogreb je počeo čitanjem stihova Tomislava Marijana Bilosnića, bez političkih poruka i govora.

Brojni iz okupljenog mnoštva teško su se probijali do Zvonkove supruge Julienne, braće Ante, Ivana i Stjepana, sestara Zdravke i Marije te njihovih obitelji kako bi im izrazili sućut.

Uoči polaska povorke prema posljednjem počivalištu pokojnika, masa je prigušeno zapjevala skladbu ‘Iz duše te ljubim’. Na svršetku pogreba čuli su se sporadični povici ‘Za dom spremni’, no sve je ipak prošlo u dostojanstvenom tonu.

Među Zvonkovim prijateljima i na samom je pogrebu jedna od tema bila motiv pokojnikova samoubojstva, odnosno okolnosti koje su ga navele na taj način. Jedan od prijatelja Bušićeve obitelji kazao nam je da se uvijek divio Zvonkovoj snazi da nakon 32 godine odslužene u američkim zatvorima racionalno i staloženo živi i misli.

Podsjetimo, Zvonko Bušić osuđen je na dugogodišnji zatvor zbog organizacije i izvedbe terorističkog čina 1976. pri čemu je jedan policajac poginuo a drugi teško ranjen u SAD-u.

– Zvonko je uvijek živio jake emocije, davao se cili za svoju ideju. Na žalost, očito postoji taj jedan trenutak u životu, kada se dogodi ovakav završetak i nakon kojeg je svaka riječ suvišna – kazivao nam je jedan od Bušićevih prijatelji, koji je pokojnika upoznao preko sestre mu Zdravke Bušić.

Među široj javnosti poznatim pojedincima iz političkog i društvenog života koji su pohodili Bušićev ispraćaj bili su, među ostalima, Vladimir Šeks, Zdravko Mamić, Ljubo Ćesić Rojs, umirovljeni generali Ivan Tolj, Marinko Krešić, Davor Domazet Lošo i Mile Ćuk, poduzetnik Ivan Miloloža, Vice Vukojević, Marko Perković Thompson, Anja Šovagović, Dragan Despot, Sven Medvešek, novinari Hloverka Novak Srzić i Ivo Lončar, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik HČSP-a Josip Miljak te kompletna momčad nogometnog prvoligaša Hrvatskog Dragovoljca s članovima Uprave kluba.

Misa zadušnica za Zvonka Bušića održana je u crkvi Sveta Mati slobode na zagrebačkom Jarunu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...