135 godina humanitarnog djelovanja u Hrvatskoj

Proslava 135. obljetnice postojanja i djelovanja Hrvatskog Crvenog križa, 20. obljetnice međunarodnog priznanja kao samostalnog Nacionalnog društva i 60. obljetnice dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa – održava se danas u Zadru, u Hrvatskom narodnom kazalištu u 11 sati.

Na prigodnoj svečanosti izaslanik predsjednika RH uručit će Hrvatsku državnu nagradu Hrvatskom Crvenom križu i Povelje RH Crvenom križu grada Zadra, Dubrovnika i Zagreba.

Povijest Crvenog križa na tlu Hrvatske započela je davne 1878. godine u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu gdje su osnovane prve dobrovoljne udruge u Hrvatskoj koje svoje djelovanje provode u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama iz Ženeve 1863. godine kada je održana međunarodna konferencija i osnovan Međunarodni Crveni križ.

22. listopada 1878. godine zadarska “Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima” prva dobiva suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje.

135 godina Hrvatski Crveni križ u službi je humanosti i pomoći onima kojima je pomoć napotrebnija kako u vrijeme oružanih sukoba tako i u mirnodopskim uvjetima.

U vrijeme Domovinskog rata Hrvatski Crveni križ je pomagao oko 600.000 prognanika i izbjeglica mjesečno a najveći broj bio je 1992. godine kada je na skrbi bilo 750.000 korisnika.

Također je prikupljeno više od milijun doza krvi za povećane potrebe zdravstvene službe.

Nacionalni ured Službe traženja proslijedio je 1,5 milijuna obiteljskih poruka razdvojenim članovima obitelji i sudjelovao pri zbrinjavanju preko 7000 ratnih zarobljenika prilikom razmjena.

Hrvatski Crveni križ priznat je kao nacionalno društvo Crvenog križa 25.8.1993. godine od strane Međunarodnog odbora Crvenog križa a od 25.10.1993.godine član je Međunarodne federacije drušava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...