“Bankrot” večeras u starom kazalištu lutaka

Teatro VeRRdi pripremio je novi materijal, a prva izvedba predstave Bankrot – start paket + bonus: luminisesencije, održat će se danas, 17. listopada s početkom u 20:30 u starom kazalištu lutaka u Jazinama.

– Projekt Bankrot je predstava u dramskom i novomedijskom obliku koja na energetsko simbolični način tematizira financijsko, političko i društveno uređenje svijeta kroz instituciju osobnog bankrota. Institucija osobnog bankrota postavljena je kao prevara svih prevara, krajnja instanca prebacivanja odgovornosti sustava i fiktivnih financijskih problema zvanih krize, recesije, depresije itd. na pojedinca kao osobnog kapitalista odgovornog kako za sebe, kao jedinicu kapitala, tako i za državno/društveno stvorene dugove. Pravila igre su unaprijed postavljena s predvidivim ishodom. Pod krinkom slobodne tržišne ekonomije i individualne odgovorosti izumljeni su novi društveni odnosi: socijalizam za bogate i kapitalizam za siromašne. Dok se društveno stvorenim, aktualnim novcem kao odrazom stvarne vrijednosti saniraju banke u stečaju dotle mešetarski virtualni kapital bankarskog sustava dirigira razvoj društvenih odnosa na štetu većine uvjerajvajući nas pritom mantrom naše vlastite krivnje i nesposobnosti. Nova vrijedost je vrijednost duga koji se upisuje kako u individualnu tako i u kolektivnu memoriju gdje je već i budućnost prodana u sadašnjosti: “sjeti se da mi duguješ i ponašaj se tako da si u mogućosti da mi vraćaš – to je sve”, kaže skrbnik u ime velikog vjerovnika. Možemo li to podnjeti – biti će tek pitanje, a do tada sretno!, poručio je Juraj Aras.

Koncept predstave napravio je Juraj Aras, a osim njega u predstavi ćemo moći vidjeti i Paolu Slavicu, Jelenu Karoglan, a sudjeluju Ivana Jenjić, Tomislav Antolić Železo, Stanislava Nikolić Aras, Ana Kolega. Za ton je zadužen Mate Petričević, a coaching Kristin Guttenberg.

Uz to će posjetitelji imati priliku čuti odjavnu skladbu: Damir Avdić “Human Reich”- snimka uživo sa nastupa u Zadru na Kalibar BestiValu. Literatura korištena za dramaturgiju: Maurizio Lazzarato – “Proizvodnja zaduženog čovjeka”, Boris Postnikov – “Nekoliko poruka naših sponzora”, Slavoj Žižek – “Dug”, Damir Avdić – “Tiket za revoluciju”, iskazi dužnika iz “Crne knjige” Udruge Franak

Projekt Bankrot reliziran je u suradnji i kroz projekt Trafo 2013 te uz podršku Ministarstva kulture RH, Grada Zadra i Zadarske Županije

Sljedeća izvedba planirana je na Artakt festivalu krajem studenoga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...