Britanija i Francuska pripremaju se za oluju “Sveti Juda”

Britanski meteorolozi upozorili su da će vjetrovi uraganske snage prekinuti cestovni, željeznički i zračni promet kada u ponedjeljak jedna od najsnažnjih oluja posljednjih desetljeća zahvati južnu polovicu Britanije, a za dolazak oluje pripremaju se i sjeverni dijelovi Francuske.

Britanski su mediji oluju nazvali “Sveti Juda”, po svecu zaštitniku kojemu se vjernici obraćaju u izgubljenim slučajevima i teškim situacijama, i usporedili je s onom iz 1987. godine u kojoj je poginulo 18 osoba.

Očekuje se da će oluja u Britaniji donijeti vjetrove brzine od 130 kilometara na sat i obilne kiše. Najsnažniji vjetrovi mogli bi utjecati na prometne pravce sjeverno od Londona i u središnjem dijelu zemlje, rekla je britanska meteorološka služba.

Britanske željeznice su priopćile da su za neke pravce već određeni izmijenjeni redovi vožnje, dok je agencija za autoceste upozorila da bi neki mostovi mogli biti zatvoreni. Londonska zračna luka Heathrow je također objavila da očekuje kašnjenja i otkazivanja letova.

Zbog približavanja oluje u 12 francuskih regija objavljen je narančasti stupanj pripravnosti za nepogode. Meteorološke službe su javile da bi nevrijeme moglo zahvatiti cijeli sjever Francuske, a moguće i središnji dio zemlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...