Četiri stvari kobne za svaki brak

Kako možete znati hoće li vaša veza potrajati i hoćete li uspjeti kao par? Postoji niz pokazatelja, no u srži Gottmanova istraživanja su ‘četiri jahača’. To su četiri velike stvari koje pokazuju da je pred vama bračna apokalipsa’.

John Gottman tvrdi da nakon samo pet minuta promatranja može znati hoće li neki brak uspjeti ili propasti. Gottman je instituciju braka i parove istraživao više od 40 godina. U svojoj knjizi ‘The Seven Principles for Making Marriage Work’ otkriva ključne stavke, pravila i greške braka.

 

‘Četiri jahača’

Kritiziranje. Povremeno žaljenje i prigovaranje je u redu, no kritika je nešto sasvim drugo – njome se napada samu osobu, a ne njezino ponašanje. Na primjer, kada koristite kritiziranje, ispada da vaš partner nije iznio smeće jer je zaboravio već zato što je loša osoba, piše bakadesuyo.com.

Prezir. Nazivanje raznim ružnim imenima, preokretanje očima, izrugivanje i neprijateljski humor. U bilo kojem obliku prijezir, najgori od četiri jahača, otrovan je za odnos i blago rečeno prenosi gađenje. Bilo kakav problem u vezi gotovo je nemoguće riješiti ako drugi partner dobiva poruku da vam se gadi.

Obrambeni stav. Obrambeni stav u principu je način da se okrivi partner za sve što ne valja u vezi. U ovome slučaju poruka koja se odašilje je ‘problem nisam ja, već ti’. Obrambeni stav raspiruje sukobe, a upravo je to razlog zašto je tako smrtonosan za vezu.

Kameni zid. Isključivanje i odvajanje od partnera. Ovo ne samo da će spriječiti sukobe u vezi, već će i razdvojiti partnere i emocionalno ih isključiti.

 

Najveća spoznaja o braku

Gottmanovo istraživanje otkriva da razilaženja u mišljenjima ne uništava brak, već ga uništava način na koji se partneri nose sa tim razlikama.

Čak 66 posto problema u vezi je trajno, oni s godinama ne nestanu, a parovi se nerijetko tvrde da se zbog tih problema znaju svađati i godinama.

Većina bračnih svađa se ne može riješiti. Parovi nerijetko provode godinu za godinom nastojeći promijeniti razmišljanje jedno drugoga, no to se jednostavno ne može učiniti. Razlog tomu jest što je većina njihova neslaganja ukorijenjena u temeljnim razlikama u načinima života, osobnosti ili vrijednostima. Boreći se s tim razlikama, sve što parovi uspiju postići je gubljenje vremena i uništavanje braka.

Kako se parovi u dobrim brakovima nose s tim razlikama i kako ih rješavaju? Oni prihvaćaju jedno drugo onakvima kakvi jesu. Ti parovi intuitivno razumiju da su problemi neizbježni dio veze. Oni su poput bolova u leđima, iritabilnog crijeva ili teniskog lakta. Nitko ne voli te probleme, ali se možemo nositi s njima kako bi se izbjegle situacije koje bi ih pogoršale te razvile strategije i rutine koje pomažu. Baš kao i što je rekao sam psiholog Dan Wile u svojoj knjizi ‘After the Honeymoon’: ‘Pri odabiru dugoročnog partnera neizbježno ćete birati određeni skup nerješivih problema s kojima ćete se boriti idućih deset, dvadeset ili pedeset godina.’

 

Što brak čini uspješnim?

Neka od tri ključna elementa su:

Istinsko poznavanje partnera. Emocionalno inteligentni parovi jako dobro poznaju jedan drugoga, a ti ljudi napravili su dosta kognitivnog prostora za svoj brak. Sjećaju se posebnih događaja iz zajedničke prošlosti te ažuriraju svoje podatke, kao i činjenice i osjećaje svojeg supružnika.

Kada se svađate, izbjegavajte korištenje riječi ‘ti’ i pokušajte koristiti riječ ‘ja’. Tako ćete znatno lakše izraziti osjećaje i teže napasti drugu osobu.

Koja je najmoćnija mala vježba koja poboljšava brak? Odvojite zajedničko vrijeme na kraju dana i razgovarajte o danu koji je iza vas. Cilj je da umanjite stres nastao tijekom dana kako ne bi negativno utjecao na vaš brak.

 

Nekoliko zanimljivih činjenica o braku:

Nesretan brak može za 35 posto povećati šanse da se razbolite i čak skratiti život za prosječno četiri godine.

U 96 posto slučajeva možete predvidjeti ishod razgovora na temelju prve tri minute razgovora od 15 minuta interakcije.

94 posto parova koji slave događaje iz svoje zajedničke prošlosti ima sretniju budućnost. Kada su sretne uspomene uništene, to je znak da je braku potrebna pomoć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...