Dok je ljubavi, bit će i nas

Mnogobrojni posjetitelji Kazališta lutaka Zadar, mogli su jučer čuti vrijedne poruke mira, tolerancije i čovjekoljublja. Na samom početku jednodnevnog obrazovnog programa za djecu i mlade pod nazivom Edukacijska jutra, nazočne je, u ime Grada Zadra, pozdravio pročelnik UO za odgoj i školstvo Joso Nekić, a u ime Gradskog vijeća, njegov potpredsjednik Dražen Grgurović. Nakon projekcije filma Nadarena djeca, prisutnima je svoju priču ispričao i dvostruki dobitnik Oscara, ali prije svega, čovjek koji je preživio Holokaust, Branko Lustig.

U suradnji s Udrugom Festival židovskog filma, Grad Zadar organizirao je jednodnevni obrazovni program Edukacijska jutra, koji se provodi u sklopu 7. Festivala židovskog filma, a u organizaciji Udruge Festival židovskog filma Zagreb. Glavni cilj programa je približiti mladima ideje tolerancije i prihvaćanja različitosti. Stoga je prikazan i film redatelja Markusa Rosenműllera ˝Nadarena djeca˝, koji donosi prekrasnu priču o prijateljstvu koje ne poznaje religijske i kulturne različitosti, te donosi pogled na svijet iz neiskvarene dječje perspektive, stoji na portalu Grada Zadra.

Igrani dokumentarni film predstavio je odličnu uvertiru u predavanje hrvatskog producenta Branka Lustiga, čovjeka koji je zbog svojeg židovskog podrijetla prošao najzloglasnije logore za vrijeme nacističke Njemačke. Njegovo djetinjstvo tako je ostalo zapečaćeno gubitkom oca te razdvajanjem od majke, koju je ipak, nakon dvije godine, sasvim slučajno pronašao. U logoru je prošao svašta, no kroz svoj rad i filmove, govori o svojim svjedočanstvima, upravo kako bi na mlade generacije prenio poruke mira i oprosta. Međutim, ipak naglašava, da ne smijemo zaboraviti, kako se nepravda ne bi ponavljala. ˝Svi trebaju shvatiti kako toga više ne smije biti. Svi smo braća, svi smo rođeni pod jednim nebom i u jednoj zemlji. Nema među nama neke razlike.˝, zaključio je Lustig, koji je potom odgovarao na pitanja znatiželjne publike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...