Duhanski spor s Hrvatskom otežava položaj Srbije

Srbija bi mogla dobiti i dodatni zahtjev u pregovaračkom procesu o članstvu u Europskoj uniji ako do kraja godine ne odobri uvoz cigareta iz Hrvatske prema povlaštenim tarifama koje su vrijedile dok je ona bila članica CEFTA-e, izvijestila je iz Bruxellesa agencija Tanjug pozivajući se na izvore u EU-u.

Riječ je o godišnjoj kvoti od 1625 tona cigareta iz Tvornice duhana Rovinj, za koje se, na osnovi sporazuma CEFTA-e, plaćala carina od samo 15 posto, što je približno četiri puta povoljnije u odnosu na uvoz cigareta iz drugih europskih država, za koji je carinska stopa 57 posto.

Argument Srbije da je Hrvatska izlaskom iz CEFTA-e i pridruživanjem EU-u izgubila pravo na izvozne povlastice pa stoga cigarete iz Rovinja treba cariniti po stopi koja vrijedi za ostale članice EU-a ne nailazi na razumijevanje u Bruxellesu, rekao je Tanjugu visoki dužnosnik EU-a, inzistirajući na anonimnosti.

Prema tvrdnjama istog izvora, Hrvatska sada traži da se zahtjev za održanjem postojećih niskih carinskih stopa uvrsti u pregovaračku platformu te u tome ima potporu iz Europske komisije i Europskog vijeća.

U Bruxellesu je u tijeku izrada pregovaračkog okvira koji će odrediti ritam i sadržaj pregovora, čiji je početak bio najavljen za siječanj 2014. godine, a u optimističnijim varijantama i za prosinac 2013. Pregovaračkom okviru će, prema izvorima Tanjuga u EU-u, vrlo izvjesno biti pridruženi zahtjevi Velike Britanije i Njemačke da se pregovori tijesno vežu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, dok sad i duhanski spor s Hrvatskom prijeti da dodatno oteža položaj Srbije.

Hrvatska je sada punopravna članica i mi smo je dužni poduprijeti, rekao je dužnosnik EU-a.

Europska komisija svoje će godišnje izvješće o napretku Srbije službeno predstaviti u srijedu 16. listopada, a kako je rečeno Tanjugu, izrazito negativna ocjena srpskog stajališta o carinskom sporu s Hrvatskom bit će dio tog izvješća.

Nekoliko dužnosnika EU-a podsjetilo je na običaj Bruxellesa da državi koja ulazi u EU neko vrijeme osigura povlastice koje je na osnovi sporazuma s trećim zemljama imala prije članstva u Uniji, navodeći da je Srbiji skrenuta pozornost kako je tu praksu trebala imati u vidu prije nego što je ušla u carinski spor s Hrvatskom o uvozu cigareta.

Srbijanski dužnosnici isticali su da bi potencijalni gubitak državnog proračuna u carinskom sporu bio oko sedam milijuna eura, ali bi šteta za Srbiju mogla biti dvostruko veća jer su predstavnici multinacionalnih kompanija koje nakon privatizacije imaju tvornice cigareta u Srbiji upozorili da će, bude li odobrena tražena kvota za povlašteni uvoz iz Hrvatske, preusmjeriti dio lokalne proizvodnje u druge svoje tvornice u EU-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...