Evo što nas potiče da više radimo

Zašto seljaci pjevaju radeći na polju, zašto nogometaše potiče pjesma navijača, a sedam patuljaka zviždi odlazeći u rudnik…

Slušanje glazbe potiče fizičke radnike da ulažu više truda, a da to ne osjete, pokazuju rezultati studije provedene na Institutu Max Planck u Njemačkoj. Ritam pomaže da se fizički napor čini manje teškim, a ovaj fenomen ne vrijedi samo za radnike, nego i za sportaše.

Znanstvenici su utvrdili da su mišići bolje koordinirani kada radnici slušaju glazbu, pa je rad učinkovitiji, a radnik se manje osjeća iscrpljeno, piše MailOnline.

Prethodne su studije pretpostavljale da glazba odvlači pažnju mozga od boli, no nova studija objavljena u časopisu PNAS sugerira da to može imati veze s radom u ritmu. U eksperimentima su znanstvenici pratili kretanje mišića, unos kisika i osjećaj ispitanika, a rezultati su pokazali da glazba nije služila samo za odvlačenje pažnje, nego je i bila pokretačka snaga da se radi učinkovitije.

‘Pojedini glazbeni žanrovi, poput bluesa i gospela, izravno su u svojim počecima bili povezani s teškim fizičkim radom. Kad su se robovi mučili na poljima pamuka, pjevali su. Kad su lancima okovani zatvorenici usitnjavali kamenje u kamenolomima, pjevali su i ugrađivali zvukove rada u svoju glazbu’, piše u studiji.

‘Kad sportaši žele postići vrhunske rezultate, često dopuštaju da ih pokreću glazba i pjevanje te skandiranje navijača.’

Autor studije Tom Fritz kaže da njihova otkrića mogu pomoći u razumijevanju terapeutske snage glazbe. Kreiranje glazbe čini fizičko naprezanje manje iscrpljujućim.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...