Gotovina uzeo 8 milijuna kuna kredita za investiciju života

General Ante Gotovina sve karte bacio je na biznis s tunom. Kako Globus doznaje, Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) ljetos je generalu dala kredit u iznosu od 7,998.511,00 kuna, a Hrvatska agencija za malo gospo­darstvo i investicije (HAMAG) za polovicu tog kredita dala je jamstvo.

Prema našim informacijama, više od pola novca iz kredita utrošeno je na dio kvote za izlov tune od 22 tone koju je Gotovina otkupio od privatnika. Gotovina inače ima pravo na kvotu od 40 tona tune. Preostalih 18 tona dobio je na natječaju Ministarstva poljoprivrede. Ostatak kredita, oko 40%, uložit će u opremu i kupnju broda.

HAMAG je na svojoj web-stranici nedavno objavio popis 250 jamstava koja su dali u periodu od 1. travnja do 30. rujna ove godine. Među njima je jamstvo i za tvrtku Ante Gotovine Pelagos Net Farma u iznosu od 3,999.255,50 kuna.

Riječ je o jednom od osam HAMAG-ovih jamstvenih programa potpore malih poduzetnika, a Gotovina se prijavio za jamstveni program “Rast”.

Nakon jamstva koja je dobio početkom lipnja, Gotovina je stekao sve uvjete za dobivanje HBOR-ova kredita, koji je ubrzo i realiziran.

U HBOR-u su nam pisanim putem poručili da zbog bankarske tajne ne mogu odavati podatke o pojedinom kreditu.

No, prema podacima na njihovoj web-stranici, očito da je riječ je o Programu za malo i srednje poduzetništvo. Dakle, Gotovina je pod uvjetima tog Programa dobio kredit na 10 godinu, a prve dvije godine su poček.

HBOR-ova je kamata za takav kredit tri posto.

Prema kreditnom kalkulatoru HBOR-a, Gotovina će u prve dvije godine počeka mjesečno plaćati oko 20 tisuća kuna, a sljedećih osam godina otplate kredita mjesečno će ratu plaćati oko 86 tisuća kuna.

Ukupno će HBOR-u vratiti oko 9,7 milijuna kuna.

Inače, HBOR je samo prošle godine hrvatskim poduzetnicima podijelio 1600 kredita u iznosu od 10,2 milijardi kuna kredita, pa Gotovinin spada među manje.

Biznis, a ne mirovina. Jedan Gotovinin prijatelj kaže nam da general nije htio od države tražiti invalidsku mirovinu na koju ima pravo zbog ranjavanja u prosincu 1991. na bojištu u Zapadnoj Slavoniji.

“Ante danas ima vojnu mirovinu i prima mjesečno 5700 kuna tisuća kuna. Mogao je tražiti i invalidsku i tako povećati primanja na iznos od 9200 do 14.000 kuna, ali nije htio. Odlučio je pokrenuti biznis i danas njegova tvrtka zapošljava 12 ljudi”, otkriva nam njegov prijatelj.

Još u ožujku ove godine Zadarska županija na natječaju za koncesiju na pomorskom dobru za uzgoj tuna na lokaciji između otoka Vrgade i otočića Gira, u moru južno od Vrgade izabrala je tvrtku generala Pelagos nNet Farma, koja je osnovana u siječnju ove godine.

Riječ je o koncesiji za površinu od 60 tisuća četvornih metara na kojoj se u kavezima može uzgojiti 450 tona tune godišnje. Suosnivač Gotovinine tvrtke je i poduzetnik Milan Mandić iz Biograda, koji se preko svoje tvrtke Jadran tuna već desetak godina bavi marikulturom.

Lokacija na kojoj će Gotovina uzgajati tunu inače je u neposrednoj blizini uzgajališta Jadran tune, koje je puno veće i ima 140 tisuća četvornih metara i gdje se može uzgojiti 1050 tona ribe godišnje.

Dakle, Gotovina i Mandić u svojim uzgajalištima zajedno mogu uzgojiti do 1500 tona tune godišnje.

Gotovina za tu koncesiju mora plaćati jednu kunu po četvornom metru, odnosno 60 tisuća kuna godišnje, te još 0,5 posto od ukupnog godišnjeg prihoda.

Koncesija je na 20 godina.

No, to je tek početak posla.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...