Vijeće jednoglasno: “Zadar mora biti svoja regija!”

Jednoglasno je danas na Gradskom vijeću Zadra, sa 100 postotnim prihvaćanjem svih stranaka Vijeća, prihvaćena odluka kako Grad Zadar mora biti peta regija, uz Zagreb, Osijek, Rijeku i Split. Zaključci su to današnje tematske sjednice Vijeća, čije su zaključke jednoglasno prihvatile sve stranke, a za što je prije nekoliko dana lobirao i sam gradonačelnik Kalmeta.

– Tema je od izuzetne važnosti za grad Zadar, žitelje grada i županiju. Bez obzira na stranačku pripadnost usuglašavali smo se s zajedničkom željom da sačuvamo i zaštitimo interese ovoga grada i Zadarske županije u okvirima najavljenog Nacrta prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Mišljenja sam kako je ovo tema u kojoj moramo postići konsenzus te još jednom iskazati zadarsko zajedništvo kao i više puta do sada u donošenju strateških odluka važnih za dobrobit i budućnost našeg grada. Vjerujem da će ova rasprava to dokazati i pokazati. U Hrvatskoj i europskoj konstelaciji Zadar i zadarska regija imaju pravo i obvezu definirati svoju poziciju unutar složenog  prostornog sustava u kojem se nalazi. Zadarska regija zaslužuje obziran tretman u relevantnim državnim strukturama bez posebnih povlastica, ali s uvažavanjem dosadašnjih postignuća, stvarnih potreba i očiglednih potencijala. Stoga je opravdano očekivati kako će se mjerodavna državna tijela prepoznati i podržati sva ona nastojanja koja se temelje na realnim  resursima razvoja zadarske regije. Nacrt predviđa pet planskih regija sa sjedištima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Kaže se i to da se drugi uredi državne uprave neće gasiti, ali ja sam skeptičan. Već danas se odvija ukidanje županijskih carinskih poreznih uprava, ali i sudova što je centralizacija iz postojećih središta u neka nova. Mi nismo protiv nikoga, dapače, želimo da se policentrično razvijaju svi gradovi u RH. Zadar je peti po veličin hrvatski grad i u svakom ustroju mora zadržati razinu prvorazrednog regionalnog središta koje može biti podređeno samo državnom regionalnom središtu, Zagrebu, istaknuo je Kalmeta.

Zaključak stranaka, koji je vijećnicima pročitao Živko Kolega, općenito, govori o potrebi razvoja grada Zadra, unatoč prosjeku od 100 do 125 posto razvijenosti na nacionalnoj razini, uzevši u obzir da grad u svom sastavu ima i sedam otoka koji spadaju u otoke prve razine – potpuno nerazvijene, a koji bi se najavljenom regionalizacijom u potpunosti marginalizirali, zaustavivši tako svaki daljnji napredak istih. Gradsko vijeće Grada Zadra zaključilo je kako položaj Zadra i zadarske regije u predloženom ustroju planskih područja neće doprinijeti policentričnom i uravnoteženom društveno – gospodarskom razvoju šireg zadarskog područja niti uvažavati utvrđene spoznaje, modele i zakonitosti koji na najbolji način definiraju prostorno – gospodarske i interakcije te različite oblike organizacije prostora. Smatraju kako prostor Zadra sa svojim prirodnim okruženjem koji je definiran povijesnom, društvenom, infrastrukturnom i gospodarskom povezanošću u novom ustroju treba biti jedan od planskih područja. Osim toga, istaknuli su kako zbog učinkovitosti planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njene urbane dimenzije, grad Zadar zadovoljava sve potrebne uvjete te uz Zagreb, Split, Rijeku i Osijek treba imati status urbane aglomeracije. Uz navedeno istaknuto je i kako grad Zadar, unatoč visokoj vrijednosti indexa razvijenosti ( 100 do 125 posto prosjeka RH ) koja ga svrstava u visoko razvijene jedinice lokalne samouprave, u svom sastavu ima sedam naseljenih otoka, Iž, Ravu, Molat, Ist, Premudu, Silbu i Olib koji odreda spadaju u prvu skupinu otoka, dakle nedovoljno razvijenu i nerazvijenu skupinu otoka. Kako bi tim otocima osigurali demografski, društveni i gospodarski napredak te kvalitetnije uvjete života potrebno im je osigurati status potpomognutog područja te bi kao takvi ušli u Program održivog društvenog i gospodarskog razvoja potpomognutih područja te bili korisnici mjera poticanja razvoja i pripadajućih poreznih olakšica.

Ovakav zaključak nakon današnje sjednice Gradskog vijeća poslan je predsjedniku RH te Vladi i Saboru.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...