Hrvatska pokreće postupak protiv Josipa Perkovića!

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić spremno dočekuje promjene Ustava kojima će se blokirati izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj i otvoriti mogućnost suđenja u Hrvatskoj. Potvrđeno nam je, naime, da je Državno odvjetništvo, od kada je postalo izvjesno da će se ostvariti naum premijera Zorana Milanovića o izmjeni Ustava zbog nezastarijevanja teških ubojstava (prvotna formulacija je bila politička ubojstva), počelo prikupljati materijal kako bi se za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića otvorila istraga.

U Hrvatskoj se, podsjetimo, Perkovića kao nekadašnjeg čelnika jugoslavnske tajne službe koja je proganjala hrvatsku emigraciju pokušalo kazneno goniti za ubojstvo Đurekovića, no u dva navrata su kaznene prijave bile odbačene (jednu je SIS podnio 1994. a odbačena je 1997. a drugu je podnio Nikola Štedul i ta je odbačena 1999. godine), da bi na kraju cijeli proces pao u zastaru. Stoga su i bile nužne izmjene Ustava da bi se moglo suditi u Hrvatskoj, budući da ga se ne želi (odnosno po zakonu nazvanom lex Perković ne može) izručiti Njemačkoj.

 

Izlaz Bajić našao u presudi Pratesu

No, da bi Bajić mogao otvoriti novu istragu, uz ustavne promjene potrebna je još i nova činjenica, odnosno podatak koji nije bio poznat u vrijeme kada su se kaznene prijave odbacivale, a slučaj Perković tjerao u zastaru. Državno odvjetništvo izlaz je našlo u njemačkoj presudi protiv Krunoslava Pratesa koji je 2008. godine proglašen krivim za ubojstvo Đurekovića i osuđen na doživotni zatvor. Ključno je za presudu bilo svjedočenje Vinka Sindičića, poznatog kao udbinog likvidatora, koji je rekao da je Prates ključ svoje garaže dao Perkoviću i javio kada će Đureković, kojega su ubojice tamo sačekale i likvidirale, doći u nju. Sindičićevo svjedočenje na temelju kojega je donijeta presuda, ovaj je kasnije povukao pred javnim bilježnikom.

 

Nobilo ne krije zadovoljstvo

“Sindičić je rekao da se sve izjave koje je dao policiji, tužiteljstvu i sudu imaju smatrati nevažećima”, kaže Anto Nobilo, Perkovićev odvjetnik koji ne krije zadovoljstvo što se postupak ipak otvara u Hrvatskoj. Kaže da se zadnjih pet godina Perković priprema za suđenje i da je svjestan kako se mora suočiti sa optužbama i izaći na sud. U svakom slučaju draže i bolje mu je da to bude u Hrvatskoj nego u Njemačkoj. Nobilo također smatra da je presuda Peratesu novi detalj koji Državnom odvjetništvu daje mogućnost za otvaranje istrage, no ostaje otvoreno što znači Sindičićeva izjava kod javnog bilježnika.

Ako se polazi od nje, onda opet sve pada u vodu, i nema činjenične osnove za otvaranje istrage u Hrvatskoj. Logično bi bilo da u predistrazi tužitelji najprije ispitaju Sinidičića o svjedočenju koje je teretilo Pratesa i Perkovića, a onda o povlačenju tih tvrdnji. No, kako sada stvari stoje, to će biti teško. Već godinu dana nitko ne zna gdje je Sindičić. Nobilo je, naime, protiv njega podnio kaznenu prijavu zbog lažnog svjedočenja, a Županijsko državno odjvetništvo u Rijeci pokrenulo postupak. Međutim, kada ga je sud pozvao na ročište pokazalo se da je Sindičić nestao i nitko ne zna gdje je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...