Hrvatska se pod SDP-om raspada: 10 tisuća ljudi ostalo bez posla u zadnjih 10 dana

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, trenutačno je bez posla 341.284 ljudi. Broj nezaposlenih građana Hrvatske u listopadu 2013. u vrtoglavom je porastu.

Prije samo desetak dana broj nezaposlenih kretao se oko 330 tisuća. Krajem rujna Hrvatski zavod za zapošljavanje u svojoj evidenciji imao je 323.783 nezaposlenih. Ako se ovaj trend nastavi, broj nezaposlenih u Hrvatskoj već u studenom bit će veći od 350 tisuća!

 

Najgore među mladima

Porast stope nezaposlenosti nakon ljeta se očekivao, s obzirom da su mnogi ostali bez sezonskih poslova koje su mogli obavljati za vrijeme turističke sezone. Nitko, međutim, nije mogao očekivati da će nezaposlenost ovako strelovito rasti kada se i zadnji turisti pokupe s obale Jadrana.

Za većinu trenutno nezaposlenih Hrvatica i Hrvata budućnost, nažalost, ne izgleda svijetlo. Trenutno na burzi ima 5960 slobodnih radnih mjesta. Najgore je među mladom populacijom, koja bilježi stopu nezaposlenosti veću od 50 posto. Hrvatske se u kategoriji nezaposlenosti mladih nalazi na neslavnom trećem mjestu u Europi, iza Grčke i Španjolske.

 

Radi tek 1,4 milijuna Hrvata

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj trenutno ima 1,4 milijuna zaposlenih stanovnika. Radno sposobnih stanovnika je 3,7 milijuna, a radno aktivnih 1,7 milijuna.

Ove brojke dodatno ilustriraju tešku situaciju na tržištu rada u Hrvatskoj, te pokazuju kako broj nezaposlenih koji bilježi HZZ i nije sasvim realan. Naime, brojni nezaposleni se uopće ne javljaju redovito na Zavod za zapošljavanje, s obzirom da su odavno odustali od nade da će preko te institucije pronaći radno mjesto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...