Je li voda baš tako zdrava kako se priča

Voda je nešto bez čega naše tijelo ne može i svi su članci o zdravom životu prepuni savjeta o tome koliko vode dnevno treba unositi kako ne bi dehidrirali. Ipak, svake godine gotovo 3.5 milijuna ljudi umire zbog nedostatka vode i svih problema koji iz toga proizlaze.

No, je li baš uvijek zdravo piti vodu? Stručnjaci tvrde da nije, jer neke stvari nepažljivo uzimamo zdravo za gotovo.

Tako je običaj da se nose flašice s vodom pohvalan s jedne strane, no s druge je opasan po zdravlje. Ako bočicu ne peremo redovito, na njoj će se namnožiti razne bakterije, pogotovo ako je držimo u torbi, a mi ćemo ih izravno unositi u organizam pri svakom gutljaju.

Osim toga, iz flaširane vode prijeti još jedna opasnost, bisfenol-A ili BPA, kemikalija koja se koristi u proizvodnji plastičnih bočica a koja je izuzetno štetna za zdravlje, naročito dojenčadi i djece. Stoga, razmislite još jednom koje ćete bočice koristiti za nošenje vode djeci, jer na tržištu postoji više proizvoda koji su napravljeni bez BPA.

Piti vodu iz tuša čini se kao normalna stvar pri svakom tuširanju, no kako je tuš idealno mjesto za bakterije i treba ga redovito i često čistiti, i tu vrebaju mnoge opasnosti.

Jednako tako, ne pretjerujte s vodom. Može se popiti previše vode, i tada se nećete samo osjećati naduto, nego će doći do hiponatreje, stanja u kojem je razina natrija u tijelu preniska i stanice počnu naticati.

Sve u svemu, voda uvijek i svuda, ali s pojačanim oprezom, kažu stručnjaci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...