Kalmeta pozvao na stranačko jedinstvo oko preustroja na regije

Preustroj državne uprave i plan podjele Hrvatske na pet regija već neko vrijeme izazivaju veliko zanimanje javnosti, ali i podijeljene reakcije. Prema nacrtu novog teritorijalnog preustroja Hrvatske Zadar više ne bi bio regionalno središte, a samo je pitanje koliko bi državnih institucija izgubio.

U nacrtu novog teritorijalnog preustroja Hrvatske predlaže se podjela države na pet planskih regija, sa centrima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu, a preustrojem državne uprave najavljuje se ukidanje brojnih institucija.

Iako javna rasprava o nacrtu ovoga zakona počinje za desetak dana, o njemu se na veliko raspravlja diljem Hrvatske. Nije teško pretpostaviti, da bi Zadar i u novom teritorijalnom preustroju, ali i preustroju državne uprave, izvukao deblji kraj. Zadar sigurno ne bi ostao regionalno središte, a samo je pitanje koje bi od institucija u državnom preustroju bile ukinute. Također, nije tajna da se u Zadru cijela politička platforma vladajućeg HDZ-a temelji se na Zadru kao regionalnom središtu.

A kako neslužbeno doznajemo predsjednik županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta sazvao je sastanak s vođama svih relevantnih stranaka u Zadru, kako bi se raspravilo o budućem i eventualnom zajedničkom nastupu. O rezultatima tog sastanka još ne znamo, no prema dosadašnjoj praksi, barem dvije najveće stranke HDZ i SDP su u slučaju velikih političkih pitanja, kao primjerice o trasi autoceste, do sada nastupale jedinstveno. Za očekivati je da će po toj analogiji, HDZ i SDP u slučaju uvjetno rečeno “zadarskih pitanja” i ovoga puta nastupiti u interesu Zadra. No, kako se bliže parlamentarni izbori, svakojaka iskakanja na obije strane neće nas iznenaditi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...