Katica Pupić-Bakrač: “Moja smjena nije u skladu sa zakonom!”

Želim istaknuti da se u mojem slučaju ne radi ni o kakvom neposluhu jer tzv. naputak ili preporuka Vlade o neisplati varijabilnog dijela plaće nitko, a ne samo ja, nije vidio, on ne postoji. Upravo suprotno, Vlada RH svojom Odlukom od 19. travnja 2012. godine omogućila je varijabilni dio plaće uspješnim Upravama trgovačkih društava u vlasništvu RH koja su u 2012. godini poslovala s dobiti. Ta Odluka Vlade je još uvijek na snazi. Uz navedenu Odluku nadležni ministar je poslao dopis kojim traži postupanje sukladno toj Odluci, a Nadzorni odbor Zračne luke Zadar je donio Odluku koja se temelji na Odluci Vlade RH. Moram naglasiti i još jednom istaknuti kako Zračna luka Zadar svoje financijske rezultate nije ostvarila iz državnih potpora. Dakle, apsolutno je neistinita informacija plasirana u javnost da mi je varijabilni dio plaće isplaćen zahvaljujući dobivenim sredstvima iz državnog proračuna. Takve dezinformacije jednostavno su manipulacija podacima i očito usmjerene na umanjivanje i omalovažavanje poslovnog uspjeha Zračne luke Zadar. Sigurna sam kako ćete svi prepoznati istinu te nećete prihvatiti da ponovljena laž postane istina, istaknula je, gotovo sa suzama u očima, na današnjoj konferenciji za novinare Katica Pupić – Bakrač, direktorica Zračne luke Zadar.

Carinski pregled na zračnoj luci (Foto: Antonia Gundić / Antena Zadar)Kaže kako je za saziv Skupštine Zračne luke Zadar uz dnevni red koji uključuje njezinu smjenu s mjesta direktorice Zračne luke Zadar, a koju je za ponedjeljak 4. studenog 2013. godine, sazvao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, saznala iz medija. Ističe kako je Skupština sazvana na protuzakonit način suprotan odredbama društvenog ugovora. Prema društvenom ugovoru tu Skupštinu je trebala sazvati Uprava odnosno direktorica aerodroma. Da se njena smjena želi provesti pod svaku cijenu, pokazuje i činjenica da ministar pomorstva, prometa i infrastrukture predlaže Skupštini da donese odluku o njenom opozivu  bez prethodne suglasnosti povjerenstva Vlade RH i bez pozitivnog mišljenja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, čime dotični još jednom krši zakone RH jer direktoricu Zračne luke mogu smijeniti  samo upravo oni.  Prema informacijama kojima raspolaže direktorica Pupić – Bakrač, udjeličari , odnosno suvlasnici, Zadarska županija, Grad Zadar i općina Zemunik će zbog toga tužiti resornog ministra. Ukoliko to ne učine oni  na to će se vjerojatno odlučiti  direktorica zadarske Zračne luke.

Katica Pupić Bakrač (Foto: Antonia Gundić / Antena Zadar)

– S obzirom da svoj posao obavljam na društveno odgovoran način, nikako ne mogu razumjeti zašto se inzistira na nezakonitom načinu mojeg opoziva. Želim naglasiti da nakon ministrove inicijative nisam odbila sazvati Skupštinu, već sam od resornog ministarstva tražila dostavu prijedloga odluka sukladno čl. 443 Zakona o trgovačkim društvima, na što nisam dobila odgovor.  To nezakonito postupanje nadležnih službi dovode u pitanje i postupanje resornog ministra s obzirom da je ministar ujedno i zadužen za koordinaciju svih trgovačkih društava u resoru MPPI. Prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, odabir kandidata za članove i predsjednika uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za RH, u koje spada i Zračna luka Zadar, provodi se na prijedlog resornog ministarstva, uz suglasnost Državnog ureda, putem javnog natječaja ili posredstvom specijalizirane agencije. Nakon provedbe javnog natječaja Državni ured predlaže Povjerenstvu Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima odabir kandidata za člana uprave – direktora. Naime nesporno je da ministar može smijeniti bilo kojeg direktora poduzeća čiji je većinski vlasnik država (55 posto država, 45 posto jedinice lokalne samouprave), ali se to, kako je rekla Pupić – Bakrač, mora provesti na zakonom propisani način.

[pullquote align=”left”]Smatra kako njezino ponašanje nije nemoralno jer si je isplatila tako veliki iznos u situaciji ekonomske krize, jer tim činom nije zaustavljen razvoj Zračne luke, a niti su zaposlenici bili uskraćeni za plaću, a poštivala je odluke Vlade[/pullquote]Na konferenciji je istaknula kako je tražila razgovor s ministrom Sinišom Hajdaš Dončićem, ali je on, kako je rekla,  nije želio primiti. Isplata bonusa je odluka Vlade, koja nikada nije povučena, a niti je direktorica Pupić Bakrač ikada dobila pisani naputak da vrati zakonito isplaćenih 195.000 kuna. Smatra kako njezino ponašanje nije nemoralno jer si je isplatila  tako veliki iznos u situaciji ekonomske krize, jer tim činom nije zaustavljen razvoj Zračne luke, a niti su zaposlenici bili uskraćeni za plaću, a poštivala je odluke Vlade. Naprotiv, dobili su i oni svoj bonus za uspješno poslovanje Zračne luke Zadar koji navodno nema veze s poticajima Ryanairu od strane lokalne zajednice. Kazala je, ukoliko je njezina odluka nemoralna, onda bi trebala biti nemoralna odluka Vlade RH i ministra.  Pupić Bakrač je, kako kaže, promijenila  sedam ministara od kada je direktorica i s niti jednim nije imala problema zbog toga što je nestranački čovjek. Istaknula je kako nikada nije niti misli biti član niti jedne političke stranke jer je, ističe, politika nikada nije zanimala. Nije mogla potvrditi da li njezina smjena, a ne otkaz, ima veze s političkim angažmanom njezina supruga, gradskog vijećnika Akcije mladih, Marka Pupića – Bakrača.

Nije imala odgovor samo na jedno pitanje: zbog čega se samo ona smjenjuje, makar su si i drugi isplaćivali bonus, a većina direktora državnih tvrtki ima veće plaće od ministara. Zapitala se stoga što je s onima koji su si isplaćivali plaće do 30 tisuća kuna, a bilo je odlukom Vlade RH rečeno kako ne smije premašiti 17 tisuća, što također nije u skladu sa zakonom. Na kraju je dodala kako su i dvojica članova Nadzornog odbora Zračne luke Zadar koja su na toj funkciji 15-tak godina uz naknadu oko 1.000 kuna koja je prije bila viša, Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, u ime Grada Zadra  te Ivica Šarić iz Općine Zemunik, dobili  zbog svoje uloge  više od 200 tisuća kuna. Pešut je bio protiv odluke Vlade da joj se isplati sporni bonus.

– Nije bio on protiv, poslije je rekao da je dobio naputak gradonačelnika da bude suzdržan, kazala je Pupić – Bakrač.

Svoju direktoricu su došli podržati i brojni djelatnici Zračne luke koji su njenim radom bili i više nego zadovoljni.

Tiskovna na Zračnoj luci, radnice Zračne luke (Foto: Antonia Gundić / Antena Zadar)– Jedinstven je slučaj u RH da jedan direktor dobije stopostotnu podršku svojih zaposlenika i na to sam ponosna. Ako već moram otići, drago mi je da iza mene ne ostaju gubici već poprilična svota na računu Zračne luke u iznosu od oko 30 milijuna kuna te pripremljeni brojni projekti za daljnji razvoj Zračne luke. Ovu godinu ćemo završiti, kao i prethodnih šest, s rekordnim prometom. Prema sadašnjim pokazateljima kroz Zračnu luku proći će 473.000 putnika što je rast od 28 posto. U idućoj sezoni će taj rast biti najmanje 25 posto jer su dogovoreni novi letovi i nove destinacije s kojima će Zadar biti povezan. Rast prometa u 2014. godini ne odnoi se samo na Ryanair već i ostale zrakoplovne prijevoznike, s kojima će ugovori biti potpisani ovih dana i neupitni su. Baza Ryanaira povećava se za još jedan zrakoplov, tako da će od iduće sezone u Zadru biti bazirana dva njihova zrakoplova. Osim toga, raspisan je i natječaj za izgradnju prvog kata upravne zgrade, pripremljen je projekt izgradnje nove stajanke za zrakoplove, a dovršena je i priprema projekta sanacije i produljenja uzletno-sletne staze, kao i drugi brojni projekti, istaknula je Pupić – Bakrač koja se na dirljiv način oprostila od svojih djelatnika, suradnika, predstavnika medija, odnosno svih s kojima je u svom dugogodišnjem radu surađivala, najavivši kako 4. studenog neće davati nikakve izjave te da će za početak nakon više od 20 godina konačno otići na godišnji odmor, nakon čega će razmisliti o daljnjim angažmanima.

Iako je ministar Hajdaš Dončić još u svibnju na Zračnoj luci govorio kako bi svi direktori javnih poduzeća trebali dobiti bonus u skladu s postignutim rezultatima, te punim ustima hvalio rad direktorice Pupić – Bakrač, prema svemu sudeći upravo će sporni bonus koji je direktorica isplatila za prošlu godinu ostati glavni razlog za njezinu smjenu. Naime, isti se cijelo vrijeme nije očitovao o ničemu.

Navodno će, kako doznajemo, resorno ministarstvo za vršiteljicu dužnosti direktorice do raspisivanja natječaja predložiti Irenu Ćosić, voditeljicu službe za izgradnju i razvoj,  nekadašnju članicu Upravnog odbora Zračne luke te djelatnicu Ministarstva prometa i veza, koje na radnom mjestu u Zračnoj luci nema od proteklog ponedjeljka te tako nije bila ni na ovoj konferenciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...