Livaković i ekipa izvukli iz HAC-a 30 milijuna kuna

Dvojica bivših državnih tajnika u Ministarstvu prometa, Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, uzeli su zajedno sa Stjepkom Bobanom, nekadašnjim direktorom Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC), te Josipom Sapunarom, bivšim članom Uprave HAC-a, i Igorom Premilovcem, osumnjičenim u aferi HGK, približno 30 milijuna iz HAC-a.

Igor Premilovac je za izvlačenje gotovine preko svoje tvrtke “Remorker International” u Pragu “ubrao” proviziju od 5,5 milijuna kuna, dok je glavnina izvučenog novca, 24,5 milijuna kuna, predana Livakoviću i spomenutim šefovima HAC-a i HC-a. Sažetak je to USKOK-ovih optužbi protiv Livakovića i ostalih koji su tijekom četvrtka kao osumnjičenici ispitivani u USKOK-ovu sjedištu u Zagrebu.

Podsjetimo, nakon što je Igor Premilovac ispričao istražiteljima kako se izvlačio novac, trag je doveo do Josipa Sapunara. Sapunar, koji je već nekoliko dana u istražnom zatvoru, priznao je istražiteljima svoje sudjelovanje u cijeloj priči, te je naveo kako je samo manji dio novca zadržao za sebe dok je glavninu predavao Livakoviću, Mikuliću i Bobanu. Od njih je čuo da je to novac i za “šefa”, tadašnjeg ministra prometa Božidara Kalmetu.

Međutim, takva posredna saznanja istražiteljima očito za sada nisu bila dovoljan dokaz Kalmetine umiješanosti u ovo izvlačenje milijuna iz HAC-a, tako da je njegovo ime izostalo s popisa osumnjičenika kada se u utorak i srijedu krenulo u akciju uhićenja Zdravka Livakovića i ostalih. No, sada treba pričekati kako će se oni postaviti prema optužbi i što će reći o eventualnoj ulozi sadašnjega zadarskoga gradonačelnika.

Ne radi se, naravno, o pukim optužbama da je Livaković zajedno sa spomenutim direktorima u HAC-u izvukao 30 milijuna kuna. Vrlo detaljno je opisan i način kako se taj novac izvlačio. Radilo se zapravo o jednoj kombinaciji reketarenja, a ujedno i aranžmana s izvođačima radova, na obostrano zadovoljstvo. Pitanje je, naime, kakav su izbor imale tvrtke čiji su šefovi sada uglavnom također na popisu suosumnjičenika.

Da bi im redovito plaćali za izvršene radove i nastavili poslovnu suradnju, ali i za plaćanje neosnovano uvećanih cijena radova, Livaković i šefovi HAC-a tražili su od odgovornih osoba tvrtki koje su radile s HAC-om, da im isplate određene “nagrade”.

Tako su primjerice osumnjičenog Miroslava Bunića, direktora “Zagorje Tehnobetona”, uputili da sklopi fiktivni konzultantski ugovor s tvrtkom “Zelot” Igora Premilovca, koji je potom uplaćeni novac prebacivao na račun “Remorker Internationala”, podizao gotovinu i zatim je vraćao HAC-ovcima uzimajući za sebe proviziju.

Tako su preko “Zagorje Tehnobetona”, a zapravo iz sredstava HAC-a koji im je preplatio radove, došli do gotovine od 1,2 milijuna kuna. Preko “Granita” iz Skoplja izvučeno je 2,2 milijuna kuna, a preko “Strabaga” još 4,6 milijuna kuna.

Najveći iznos izvučen je uz pomoć Damira Kezelea i Ivana Berketa, uhićenih, a u četvrtak i smijenjenih članova Uprave “Viadukta”, i to 23,2 milijuna kuna, a sve od preplaćenih radova na spojnoj cesti od autocestovnog čvora Zadar 2 do zadarske luke Gaženica, popularno prozvane Kalmetina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...