Maček potvrdio: “HDZ je kupio Hrvatski list”

Iako je kazao da nikada nije imao nikakve veze s marketinškom agencijom Fimi medijom bivši glasnogovornik vlade i HDZ-a Ratko Maček priznao je da je od stranačkog rizničara Mladena Barišića 2008. u eurima preuzeo protuvrijednost od tri milijuna kuna kojima je HDZ kupio 80 posto udjela Hrvatskog lista.

Iznoseći svoju obranu Maček je odbacio optužbe da je sudjelovao u preuzimanju Osječke televizije, ali je suprotno tvrdnjama optuženog bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera priznao da je na njegov nagovor bio posrednik kada je HDZ kupovao taj desničarski tjednik.

Maček je kazao da je upravo on tužiteljstvu prvi pojasnio da HDZ nije kupio Zadarski list, kako je istražiteljima ispričao Barišić, nego Hrvatski list iz Zadra.

“Da sam htio manipulirati rekao bih samo da nismo kupili Zadarski list”, kazao je Maček.

Prisjetio se da je kupovina tog tjednika dogovorena još u jesen 2007. prije predizborne kampanje.

“Prije jedne sjednice predsjedništva pozvao me Sanader, a tamo je bio i Božidar Kalmeta. Rekli su mi da se

prodaje Hrvatski list i da bi ga HDZ trebao kupiti jer radi štetu stranci. Ja sam odmah rekao da je veća šteta ako ga kupimo jer se radi o minornom ultra desničarskom listu bez utjecaja na tržište”, ispričao je Maček.

Ipak, poslušao je naputak nadređenih i krajem 2007. kontaktirao odvjetnika Peru Lozicu koji je stupio u kontakt s Hrvatskim listom. Cijena od tri milijuna kuna za 80 posto vlasništva je, kaže, bila dogovorena već u razgovoru u stranci sa Sanaderom i Kalmetom. U travnju ili svibnju kada je već otišao s dužnosti Mačeka je nazvao

Lozica, rekao da je sve spremno i da treba donijeti novac nakon čega se on obratio Sanaderu koji je rekao da će “stranka osigurati novac”. Potom ga je, tvrdi, nazvao Barišić i rekao da dođe po novac u njegov ured u carini.

“Nije mi bilo čudno što se radi o gotovini, ali mi je bilo čudno što se radi o eurima. Zapamtio sam da su apoeni bili od 100 i 50 eura u plavoj vrećici. To je jedino novac koji sam ikada primio i u tom sam poslu bio tek posrednik”, rekao je Maček.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...