Međunarodni je dan starijih osoba

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 14. prosinca 1990. godine 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, ističući značenje iskoristivog potencijala izrazito rastućeg svjetskog starijeg pučanstva.

Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a: “Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj”, upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja. Ministarska konferencija o starenju iz Beča (rujan 2012.), prihvatila je Deklaraciju o osiguravanju društva primjerenog osobama svih životnih dobi – promicanjem kvalitete života i aktivnoga starenja.

Prihvatili su je predstavnici država članica Gospodarske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE), okupljeni na Ministarskoj konferenciji o starenju održanoj od 19. do 20. rujna 2012. godine u Beču, kojom se iznova potvrđuje predanost cilju iskazanom na Ministarskoj konferenciji u Berlinu 2002. godine i susljedno potvrđenom u deklaraciji donesenoj na Ministarskoj konferenciji u Leónu 2007. godine, za provedbu strategije regionalne implementacije Međunarodnoga plana aktivnosti vezanih uz aktivno zdravo starenje, donesenoga u Madridu 2002. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...