Međunarodni je dan zaštite životinja

Danas se obilježava Međunarodni dan zaštite životinja, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastoji ukazati na nužnost očuvanja životinja u prirodi.

Ugroženost vrsta procjenjuje se prema kriterijima Međunarodne unije za očuvanje prirode te im se daje pripadajuća kategorija ugroženosti. Najistaknutije vrste koje se nalaze pred izumiranjem su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi i tigrovi.

Prema podacima svjetskih organizacija, svaki dan izumre od 50 do 150 vrsta, za što je krivac ponajprije čovjek.

“Iako smo s pravom ponosni na iznimnu biološku raznolikost prisutnu u Hrvatskoj, mnogim našim vrstama prijeti izumiranje. Takve vrste se prvenstveno štite Zakonom o zaštiti prirode, ali za njihovo je očuvanje ključno podizati svijest ljudi o važnosti opstanka životinja, jer njihov i naš opstanak su neraskidivo povezani”, istaknuo je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Danas je u Hrvatskoj poznato oko 38.000 vrsta, a pretpostavlja se da je taj broj znatno veći. Unatoč velikom bogatstvu divljih svojti u Hrvatskoj mnoge su ugrožene. Najveći udio ugroženih vrsta ima špiljska fauna, a slijede lišajevi te gljive.

Međunarodni dan zaštite životinja prvi je puta obilježen 4. listopada 1931. godine na konvenciji ekologa u Firenci, kako bi se upozorilo na ugroženost životinjskih vrsta, a tijekom godina je prerastao u događaj posvećen brizi za sve životinje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...