Nadbiskupija ili metropolija?

Nedavni posjet predsjednika Ive Josipovića Svetoj Stolici aktualizirao je problem rješenja statusa Zadarske nadbiskupije koja je zbog povijesnih okolnosti izgubila naziv metropolije. Radi se o kompleksnom i starom pitanju statusa zadarske Crkve koja je po Zakoniku kanonskog prava definirana kao izuzeta biskupija, čime je i danas izvan strukture Crkve u Hrvatskoj odnosno postojećih triju metropolija Zagrebačke, Riječke i Splitsko – makarske, te je izravno podložna Svetoj Stolici.

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa pokrenuo je 2005. godine rješavanje statusa Zadarske nadbiskupije jer, kako je tvrdio, organizacija Crkve u Hrvatskoj neće biti dovršena dok se ne riješi i pitanje Zadra. Njegov nasljednik mons. Želimir Puljić priznaje da se pitanjem statusa Zadarske nadbiskupije nije bavio jer to ne zavisi samo od Zadra već i drugih čimbenika:

“Možda u javnosti postoji percepcija da je Zadar hendikepiran što je izvan određenih crkvenih pokrajina. Sama činjenica da su mene biskupi izabrali za predsjednika HBK-a potvrđuje suprotno. Zadru ništa ne nedostaje. Zadar je u normainim okvirima Crkve u Hrvata, samo nema tu titulu”, ističe mons. Puljić.

Bivši diplomat i dobar poznavatelj crkvenih prilika Ivica Maštruko također tvrdi da status Zadarske nadbiskupije nije neubičajen. Predviđa nekoliko riješenja:

“Da Zadar postane metropolija trebao bi imati neke sufraganske biskupije. Dugo se govorilo da bi se Šibenska i Gospićko – senjska biskupija pripojile Zadarskoj nadbiskupiji i da bi onda Zadar postao metropolija.To je malo vjerojatno”.

Maštruko spominje i mogućnost obnove biogradske i ninske biskupije koje bi bile podvrgnute zadarskoj čime bi Nadbiskupija dobila status metropolije. No,to su malo vjerojatna rješenja, kaže Maštruko.

“Najbolje da ostane status ovakav kakav je i ja u tome ne vidim problema jer Zadar ima status samostalne nadbiskupije. Nije metropolija, a nije ni svedena na rang biskupije”.

Dobri poznavatelji crkvenih pitanja ističu da bi Zadar prije nego postane metropolija trebao postati političko središte regije. Jer, političko uređenje prethodi crkvenom uređenju. Znači snažan Zadar ekonomski, kulturno, politički, gospodarski i znanstveno bio bi preduvjet dobijanju statusa metroplijje koje je Zadar imao gotovo 800 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...