Najgore namirnice za naše tijelo

Da, ludo je vrijeme, nema se vremena ni za što, a kamoli za kuhanje, ali svejedno postoje neke namirnice koje ne biste ni u ludilu trebali unositi u sebe, ili još gore, davati svojoj djeci da jedu.

Listu grozota sastavio je portal wallstcheatsheet.com na temelju dostupnih podataka, pa evo što oni kažu:

Za početak, tu su pileći kroketi i slične namirnice koje, čak i da su napravljene od pravog mesa, odmah nakon pripreme bile prepune konzervansa i ulja. Mesa, naravno, u tim pripravcima ima najmanje, i to onoga koje bi se u normalnim situacijama bacalo.

Druga katastrofa su kokice za mikrovalnu, kao sjajan primjer kako od zdrave hrane (kokica) napraviti nešto što vam trenutno truje tijelo. Problem je u ambalaži prepunoj perfluorooktanoične kiseline (PFOA) koja se povezuje s neplodnošću i prelazi na kokice koje vi jedete. Ove kemikalije ostaju u tijelu i nakupljaju se. Do sada je dokazano da izazivaju rak gušterače, jetre i testisa kod laboratorijskih životinja, pa je teško zamisliti da isto ne rade i ljudima.

Margarin povećava rizik od srčanih bolesni, diže razinu lošeg kolesterola, snižavajući pritom razinu dobroga, a jednako rade i s rizikom za moždani udar i dijabetes tipa dva. Sve ove negativne učinke možemo pripisati transmasnim kiselinama.

Konzervirane rajčice čine se kao sjajno rješenje za brz i ukusan umak za tjesteninu, no i ovdje ambalaža radi probleme otpuštanjem bisphenol-A ili BPA koji se povezuje s pretilosti, dijabetesom i srčanim bolestima. Ako iste takve rajčice kupite u staklenoj ambalaži, ostaju vam “samo” konzervansi, pa ste zapravo na konju …

Gotovi umaci za salatu u vrećicama također su vrlo ukusni, ali količine šećera i konzervansa su enormne, a što je još gore, ako uzmete one s manje masti provest ćete se puno gore jer su prepuni visokofruktoznog kukuruznog sirupa, još jedne stravično štetne izmišljotine koja deblja brže od šećera i izaziva ovisnost.

Energetske pločice daleko su od zdravog proizvoda, jer su pretrpane raznim šećerima koji opterećuju gušteraču naglim povišenjem razine šećera u krvi i imaju veliku količinu kalorija .

Za kraj, iznenađenje – neorganski uzgojene jabuke spadaju u Dirty Dozen, 12 najgorih plodova koje ljudi koriste za hranu zbog silnih kemikalija i pesticida kojih su prepune. Tu se, primjerice, koristi pesticid Paraquat ili Gramoxone, toksičan toliko da izaziva zakazivanje bubrega, jetre i srca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...