Najmanje 50 poginulih od čega 10 djece u novom brodolomu

Pedesetak izbjeglica, među kojima je desetak djece, izgubilo je život u još jednom brodolomu koji se u petak navečer dogodio južno od Malte i od Lampeduse, objavila je talijanska agencija Ansa. Sto pedeset osoba primio je malteški brod a pedeset talijanski ratni brod Libra, pošto se prevrnuo brod na kojemu je bilo 250 izbjeglica.

‘Naše brodove za spašavanje i helikoptere poslali smo na mjesto nesreće, oko 130 km sjeverno od Malte. Imamo informacije da je brod potonuo i da su izbjeglice u moru’, rekao je za AFP čelnik malteške ratne mornarice. ‘Akcija spašavanja je u tijeku. Uvjeti na moru su teški, vjetar je jak’, dodao je.

Po pisanju talijanskih medija, desetak trupala je primijećeno u blizini broda. Ta informacija nije službeno potvrđena ni s talijanske ni s malteške strane.

Izbjeglice na brodu su sami oglasili uzbunu preko satelitskog telefona dok je brod bio u malteškim teritorijalnim vodama, između Malte i Lampeduse, nedaleko od libijskih teritorijalnih voda.

Brod se destabilizirao i prevrnuo dok su imigranti mahali kako bi privukli pozornost vojnog zrakoplova koji ga je nadlijetao, priopćila je talijanska ratna mornarica a prenosi agencija Ansa.

Malteška mornarica je na mjesto nesreće poslala brodove za spašavanje i helikoptere a skrenula je i više trgovačkih brodova koji su plovili tim područjem. Talijanske vlasti su pak poslale dva ratna broda, Libru i Respira, te helikoptere iz kojih su unesrećenima spušteni gumeni čamci.

Nesreća se događa tjedan dana nakon potonuća ribarskog broda ispred otoka Lampeduse 3. listopada u kojemu je poginulo više od 300 izbjeglica.

Do danas je pronađeno 328 trupala u brodici i u njezinoj blizini. Na brodu je bilo više od 500 imigranata, uglavnom iz Eritreje, a samo je 155 osoba preživjelo tu tragediju.

Italija, koja je sučeljena s novim iznimno velikim izbjegličkim valom (30.000 ljudi od početka godine, četiri puta više nego 2012.), postigla je da se useljeničko pitanje uvrsti na dnevni red zasjedanja europskih ministara u Luksemburgu u utorak.

Kako navodi mrežna stranica Fortress Europe, 6.825 ilegalnih imigranata utopilo se u vodama Lampeduse od 1994., među kojima 2.352 samo u 2011.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...