Nitko ne želi predavati fiziku: “Da u školu dođem raditi, jeste li poludjeli?!”

Začudo, u školi imam profesora fizike, sa završenim PMF-om. Inače je to u većini škola veliki problem, jer više nitko ne želi ići u Zagreb studirati na PMF-u i onda planirati zaposlenje u osnovnoj školi. Mi u Lišanima imamo profesora matematike i fizike sa završenim PMF-om jer smo područje od posebne državne skrbi, pa je za javljanje na natječaj vjerojatno bila odlučujuća značajno veća plaća nego u drugim osnovnim školama – kaže Bore Savić, ravnatelj Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” u Lišanima Ostrovičkim.

U protekle dvije i pol godine je na zadarskom Zavodu za zapošljavanje traženo 87 profesora fizike – ta brojka odnosi se samo na natječaje koje su raspisivale osnovne škole.

Frane Lukić, ravnatelj Osnovne škole Jurja Barakovića u Ražancu, kaže da deset godina upozorava na ovaj problem.

– Ja u školi imam profesora fizike, ali sam očajan, jer on krajem ove školske godine odlazi u mirovinu. Znam što me čeka s traženjem stručne osobe. Njih jednostavno nema, uzalud se raspisuju natječaji. To je labirint: u školama matematiku i fiziku predaju nestručne osobe, što je moguće, ali najviše pet mjeseci. Onda se nakon pet mjeseci natječaj ponovi i primi se ista osoba. Ako se to događa tri godine uzastopno, tu osobu, iako nestručnu, možete primiti u stalni radni odnos. Tako je do sada bilo i eto otkud nestručni nastavnici – kaže Lukić.

I u osnovnoj školi u Gračacu nestručna osoba predaje matematiku, za fiziku imaju profesora s višom stručnom spremom, a ravnateljica Ružica Tulumović kaže da joj se na natječaj godinama ne javlja nitko stručan. Zanimanje za taj posao ponekad pokažu profesori iz unutrašnjosti Hrvatske, no odustanu čim im se kaže da im uz posao nije osiguran i smještaj.

Ravnatelji predlažu rješenje prije nego što i posljednji profesori fizike “nestanu” iz osnovnih škola u Zadru i Zadarskoj županiji: stipendiranje darovitih učenika ne samo za vrijeme njihova studija, već posebne poticaje onima koji će se nakon studija vratiti u Zadar, tim više što ovaj problem postoji i u srednjim školama.

– Razgovarao sam s nekim apsolventima fizike, jer će mi od jeseni trebati profesor fizike u školi. Oni su se smijali. “Što je vama, da u školu dođem raditi, jeste li poludjeli”, kazali su mi – govori ravnatelj Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...