Njemačka ugrožava svjetsku ekonomiju

SAD kritizira njemačku gospodarsku politiku, upozoravajući da njemački model rasta utemeljen na izvozu nanosi štetu eurozoni i svjetskoj ekonomiji, izvještava u četvrtak BBC.

Američko ministarstvo financija u polugodišnjem izvješću navodi da je rast potražnje u Njemačkoj bio ‘anemičan’ i ponavlja da je kineski juan ‘značajno podcijenjen’. No ta je institucija i ranije kritizirala kinesku politiku, a napadi na njemačku ekonomsku politiku znatno su rjeđi.

‘Njemački anemičan tempo rasta unutarnje potražnje i ovisnost o izvozu spriječili su rebalansiranje u vrijeme kada su mnoge druge članice eurozone bile pod jakim pritiskom da zauzdaju potražnju i komprimiraju uvoz kako bi se promoviralo usklađivanje’, navodi ministarstvo, dodajući da to rezultira deflacijskim pritiskom na eurozonu, kao i na svjetsku ekonomiju.

Njemačko gospodarstvo jedno je od najvećih pokretača rasta eurozone, a njegova važnost u bloku 17 država članica povećala se u dužničkoj krizi koja je pogodila ostala velika gospodarstva, poput Italije i Španjolske.

Njemačka je izbjegla recesiju početkom godine, ali je BDP u drugom tromjesečju 2013. održala potražnja kako individualnih potrošača, tako i kompanija.

Analitičari poručuju da je Njemačka profitirala od rasta unutarnje potražnje, ali i da je njemačka politika nekorektna.

Posljednjih godina SAD i mnoga druga gospodarstva optuživali su Kinu da vrijednost svoje valute umjetno drži niskom, zbog čega su kineski izvoznici u prednosti pred ostalima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...