Obama: “Prekinite blokadu odmah i ukonite prijetnju s gospodarstva!”

Ucjena ne može postati način upravljanja, rekao je u utorak predsjednik Barack Obama republikancima i pozvao Kongres da odmah prekine proračunsku blokadu i ukloni prijetnju duboke recesije američkog gospodarstva te da poveća granicu zaduživanja.

‘Završite ovu blokadu odmah, ima dovoljno republikanaca i demokrata u američkom parlamentu da donesu zakon koji će ponovno omogućiti rad vladinih služba’, rekao je Obama na konferenciji za novinare održanoj u Bijeloj kući osmog dana proračunske blokade nastale 1. listopada zbog neizglasavanja proračuna.

Konzervativni Republikanci u Predstavničkom domu, gdje imaju većinu, protive se financiranju vlade u sadašnjoj fiskalnoj godini početoj 1. listopada dok ne dobiju ustupke od Obame koji bi odgodili ili uskratili financiranje zakona o zdravstvu, popularno zvanog Obamacare koji je stupio na snagu također 1. listopada.

‘Uklonite prijetnju s američkoga gospodarstva i američkih obitelji i izglasujte proračun’, rekao je Obama i odbacio ideju da ‘ucjena’ postane način vladanja.

Većina Amerikanaca slaže se da se zdravstveni sustav ne može vezivati uz vladinu sposobnost da radi i plaća svoje račune, rekao je Obama.

Poručio je da neće razgovarati s republikancima sve dok, kako je rekao, njihovi ‘ekstremni članovi ne prestanu siliti njihova vođu, predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Johna Boenhera da prijeti američkom gospodarstvu’.

Nakon ekonomske blokade nastale zbog nedonošenja proračuna povećat će se opasnost od duboke recesije, upozorio je Obama koji je dio govora posvetio odgovornosti Sjedinjenih Država u svijetu.

SAD treba pokazati da ispunjava svoje obveze, rekao je i poručio da si SAD ‘ne može priuštiti ovakve proizvedene krize svakih nekoliko mjeseci’.

‘Neodgovorno je igrati se posljedicama blokade’. SAD ima mnogo obveza osim javne potrošnje te ako SAD neće plaćati svoj obveze tržištima u svijetu to će umanjiti njegov kreditni rejting.

‘Moja poruka svijetu je da su Sjedinjene Države uvijek plaćale svoje financijske obveze i to će ponovno činiti’, rekao je Obama.

‘Kina, svjetski zajmodavci ne gledaju samo što će predsjednik reći, već što će Kongres učiniti te ako Kongres kaže da blokada nije loša, to zajmodavce čini nervoznima’, rekao je Obama.

Osim proračunske blokade ovaj je tjedan ključan jer do 17. listopada američki Kongres treba podići prag zaduženosti zemlje sa sadašnjih 16,7 bilijuna dolara kako bi se mogla i dalje zaduživati i uredno podmirivati svoje obveze.

Dok blokada državnih institucija sama po sebi vjerojatno neće izazvati velike poremećaje na tržištu, borba oko praga zaduženosti bi mogla. Zadnja takva kriza u kolovozu 2011. srušila je američki kreditni rejting.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...