Objavljeni detalji o WP8 Update 3

Uskoro stiže Windows Phone 8 Update 3, objavili su iz Microsofta zajedno s detaljima nadogradnje. Isporuke krajnjim korisnicima započinju kroz nekoliko tjedana, a nastavit će se u narednim mjesecima.

Od značajnijih novosti, nadogradnja će donijeti podršku za rad na uređajima s ekranima rezolucije 1080p, a Windows Phone 8 na taj će način postati dostupan i na „phablet“ uređajima. Na početnom Start ekranu na velikim uređajima bit će moguće prikazati šest malih pločica, umjesto četiri koliko je danas slučaj. Ugrađene aplikacije su „pažljivo skalirane“, kažu u Microsoftu, kako bi se bolje iskoristila veća rezolucija i površina ekrana. Također, značajno je i da nadogradnja donosi podršku za rad na četverojezgrenim procesorima.

Postojećim uređajima nadogradnja će donijeti način rada prilagođen vožnji. Ukoliko je mobitel uparen s Bluetooth uređajem, notifikacije će biti blokirane, a moguće će biti postaviti i automatski odgovor pozivateljima putem SMS-a za vrijeme vožnje.

Novost je i funkcionalnost Mobile Accessibility, a riječ je o više aplikacija koje će pomoći u korištenju smartphonea za osobe slabijeg vida ili sluha. Između ostalog, notifikacije poput alarma, događaja u kalendaru ili upozorenja za praznu bateriju bit će dostupnije.

Također, iz Microsofta kažu kako pozorno osluškuju zahtjeve korisnika. Tako su (napokon) dodali mogućnost postavljanja proizvoljnih melodija upozorenja za poruke, e-mailove, glasovnu poštu, te podsjetnike. Omogućeno je i postavljanje različitih melodija za SMS-ove ovisno o pošiljatelju. Još jedna mogućnost koju su korisnici tražili je zaključavanje orijentacije prikaza na ekranu. Funkcionalnost Screen Rotation nalazi se u postavkama.

Poboljšano je i upravljanje prostorom za pohranu podataka. Nadogradnja će omogućiti pogled koliko točno prostora koristi pojedina aplikacija. U multitasking pogledu dodana je mogućnost zatvaranja aplikacija, što je također jedna od često traženih funkcionalnosti. Nakon vraćanja na tvorničke postavke, restore će biti moguće izvesti i bez pristupa na podatkovnu vezu preko mobilnog operatera, već i u slučajevima kada dostupna bude samo Wi-Fi veza.

Ostale tražene funkcionalnosti, kao što je npr. centar za notifikacije ili odvojeno podešavanje glasnoće zvona i reprodukcije glazbe očekuju se za sljedeću nadogradnju – Windows Phone 8.1 koji navodno stiže početkom sljedeće godine.

Još jedna značajna novost je i to što programeri aplikacija za Windows Phone nadogradnju mogu dobiti odmah, a praksa će se nastaviti i ubuduće. Na ovaj način ponuđeno će biti vrijeme prilagodbe za aplikacije, a programeri će moći izbjeći čekanje na zeleno svjetlo koje mobilni operateri daju svakoj nadogradnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...