Od petka se građani mogu liječiti i u inozemstvu

Građani Hrvatske se od petka na račun HZZO-a mogu liječiti u zemljama članicama Europske unije. Do sada je to bilo moguće samo u slučajevima kad potrebno liječenje nije moglo biti obavljeno u našoj zemlji. Međutim i sada postoje neka ograničenja.

Danici Bujas gastritis već godinama stvara problem. ‘Sad bih trebala napraviti gastroskopiju i kolonoskopiju i sad za gastroskopiju treba se čekati do trećeg mjeseca’, kazala je.

A liječnik joj ne može dati terapiju dok ne obavi preglede. Rješenje vidi u odlasku kod privatnog liječnika. No, za oba pregleda treba izdvojiti čak 2.250 kuna. ‘Zdravstveni problemi su jako veliki, vi to morate riješiti, idete na čekanje, ali neki put se ne može čekati nego se mora jednostavno rješavati’, kazala je Danica.

Od petka to može učiniti u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Europi, a HZZO će joj vratiti novac. Ipak, ograničenja postoje kad su u pitanju skupi zahvati. Za takve je potrebno odobrenje HZZO-a. ‘Ako se radi o bolničkom liječenju koje uključuje jedno noćenje u bolnici i ako se radi o nekom pregledu koji uključuje korištenje skupe medicinske opreme, npr. PCT’, kazala je Sandra Orešić, pomoćnica ravnatelja za pravne poslove HZZO-a.

HZZO će u roku od 45 dana vratiti trošak liječenja u inozemstvu, ali u visini iznosa koji biste za isti pregled izdvojili u Hrvatskoj. ‘Vraća taj trošak u iznosu po hrvatskoj cijeni. Pitajte prije odlaska HZZO da ne bi bilo neugodnih iznenađenja’, savjetuje Orešić.

Tako će Danica, primjerice, u Sloveniji oba pregleda platiti 1.950 kuna, a u Hrvatskoj bi ih platila 2.250 kuna. Povrat HZZO-a bit će 1.950 kn. No, cijene nekih pregleda mogu biti i više od onih u Hrvatskoj. ‘Ako se radi o višoj cijeni u drugoj državi, iznos za povrat će biti manji’, kazala je Orešić.

No,treba uzeti u obzir i putne troškove za odlazak u neku od europskih zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...